Lagkrav på bemannade skolbibliotek 2025

Statsminister Ulf Kristersson (M) skolminister Lotta Edholm (L) under pressträff efter ett besök på Edboskolan i Huddinge. Foto: ANDERS WIKLUND/TT.

Från och med 2025 kommer det att vara lag på att alla skolor ska ha bemannade skolbibliotek.
– Sverige befinner sig i en läskris, säger skolminister Lotta Edholm (L).

I höstbudgeten aviserade regeringen att nya pengar ska satsas på bemannade bibliotek från höstterminen 2025. Nu kompletteras detta med ny lagstiftning.

– Tanken är att detta ska vara en del av skollagen, som kommer att bevakas av Skolinspektionen, säger Lotta Edholm.

Att det tar ända till 2025 innan åtgärderna är på plats, förklaras med att skolorna behöver tid för att förbereda sig.

Orsaken till satsningen är att eleverna läser för dåligt och för lite. Var femte elev i årskurs 4 kan inte läsa ordentligt, betonar statsminister Ulf Kristersson (M).

– Det är inte bara ett problem för stunden, utan genom hela skolan, säger Kristersson.

– Det blir en klassfråga, lägger han till.

Redan i dag är det krav på att skolor ska ha bibliotek. Men i praktiken kan det handla om ”en dammig bokhylla”, enligt Lotta Edholm.

Ett väl fungerande skolbibliotek med skolbibliotekarier kan ha en stor effekt på läsandet, tror hon.

– Det är naturligtvis förhoppningen. Men det är inte bara skolans ansvar att barn läser mer, det är också ett föräldraansvar.

Rättelse: Ändrar till skolor i ingressen.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.