Denna artikel sponsras av författare/förlag

Susanne Törnqvist vet hur kosten påverkar både kropp och själ

Susanne Törnqvist är kostcoach och författare. Bild: Linda Tengvall

Med boken Stressmaten – kostförståelse för mindre stress vill författaren och kostcoachen Susanne Törnqvist ge läsaren just det – en förståelse för hur kosten påverkar vår hälsa och hur man kan använda maten för att undvika stresspåslag.

Susanne Törnqvist fick kunskap om blodsockrets betydelse när hon ville få bukt med sitt sötsug.

– Jag tyckte det var störigt att min hjärna fokuserade på socker och ville bli av med suget.

Det ledde till att hon fördjupade sig i ämnet och ville förstå hur det påverkar oss både fysiskt och psykiskt. När blodsockret höjs och kroppen skickar ut insulin blir det ett stresspåslag i kroppen. Insulin är inflammationsdrivande och därför menar Susanne att det är viktigt att hålla blodsockerbalansen jämn.

– Det finns viss kost som skapar stress hos oss. Inte hos alla, därför måste man se hur just en själv funkar. Men vi är inte skapta för att äta så mycket av vår moderna mat.

Intresset för hur kosten påverkar oss blommade upp i 25-årsåldern och ju mer hon lärde sig om hur kropp och själ hänger ihop, desto mer fascinerad blev hon. Susanne använder själv kosten för att komma till rätta med små och stora hälsoproblem. Till exempel försvann hennes migrän när hon slutade dricka kaffe.

Susanne Törnqvist har egen erfarenhet av att leva under stress och det har hon nytta av när hon möter klienter i arbetet som kostcoach. Under sju år levde hon med ett konstant stresspåslag, trots att hon visste att stress inte är bra.

– Jag vet hur det känns i kroppen när stressen går i gång, jag vet vilka bakslag det kan bli. Jag är överkänslig mot stress, jag vill inte ha det i kroppen.

För det mesta lever hon som hon lär.

– Jag späker mig inte, tvingar inte in mig i en matrutin. Jag märker när jag har avvikit från det jag mår bra av så det är inte svårt att hålla sig till en plan.

Boken Stressmaten riktar sig till läsare som är intresserade av hälsa och vill lära sig mer om sin kropp, såväl kvinnor som män. Boken kommer att få uppföljare med olika fördjupningar men med blodsockret som grund. Vad gäller bokskrivandet har Susanne Törnqvist alltid velat skriva men inte vetat om vad.

– Jag trodde att jag skulle landa i den skönlitterära aspekten men insåg att här finns det saker som folk behöver förstå. Jag vill förmedla det och tror att jag är både pedagogisk och informativ.

Om författaren:

Susanne Törnqvist bor i Harplinge med sin son, katt, stor trädgård och deltidssambo. Hon är egenföretagare inom friskvård och ekonomi, föreläsare och författare, med ett stort intresse för hur kropp och sinne funkar. Hon skriver böcker om kostförståelse för att inspirera andra till använda maten som verktyg för att må bättre.

Stressmaten : kostförståelse för mindre stress

Stressmaten : kostförståelse för mindre stress
Serie Kostförståelse
Författare
Förlag MINDBOOZT AB
GenreHälsa, skönhet och sex
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor138
Vikt220 gr
Utgiven2023-01-09
SABVmb
ISBN 9789189391130
Maten har en mycket större effekt på oss än att bara göra oss mätta eller påverka vår fysik. Vad vi äter är en stor påverkans faktor när det kommer till övergripande problem som stress och psykisk ohälsa (och givetvis den fysiska hälsan också). Lite för stor effekt för att helt negligeras. Lite för stor effekt för att inte vara en naturlig del av åtgärden när vi letar efter lösningar på våra samhällsproblem kring stress och psykisk ohälsa. Det är dags att lägga mat-frågan på bordet och syna den i sömmarna. Vi behöver titta närmare på vilka beröringspunkter det finns mellan mat och vår inre hälsa om vi logiskt tittar på vad maten gör med oss biokemiskt. Vad är orsak och vad är verkan i symbiosen mellan maten och vårt mående? Det här är inte tänkt som en pekpinnebok, det finns inga rätt och fel. Det är tänkt som en bok som ska ge insikter om hur kroppen funkar så att vi kan samspela med den bättre. När vi får kunskap om hur maten påverkar oss biokemiskt och hur vår biokemi i sin tur påverkar våra känslor, så blir det lättare att göra medvetna val och beslut kring våra matvanor. Det här är en bok för dig som vill få större förståelse för hur maten kan stressa kroppen, hur maten kan programmera om vår hjärna till att skapa sug efter viss typ av födoämnen, hur maten kan skapa känslor i oss och prägla vår hjärna så att vi tror att vissa känslor ingår i vår personlighet. Oavsett om du vill lära dig hur stress, som är huvudtemat för den här boken, psykisk ohälsa och sötsug eller om du vill bli mer medveten om underliggande programmeringar som omedvetet styr dig – då är det här en bok för dig.

 

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se