21 september 2022 – nu laddar vi för Bokmässan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

📅 Utgivningar idag: Åttio nya titlar, exempelvis Skuggan av paradiset av Håkan Lindgren (missa inte hans gästblogginlägg på söndag). Idag släpps även En narkomans dagbok av Aleister Crowley. Hockeysäsongen drar igång och då är det kanske läge för Salo : mtt liv bakom masken av Ronnie Rönnkvist och Tommy Salo. Eftersom Bokmässan börjar imorgon avslutar vi med en drinkbok: Swedish Noir Cocktails av deckar- och matkonnässörerna Kerstin Bergman och Hans-Olov Öberg.

🎂 Födelsedagar: Författaren H.G. Wells (1866-1946) föddes den 21 september. Science fiction-författare känd för bland annat Världarnas krig (här den lättlästa versionen) vars dramatisering skrämde slag på amerikanska radiolyssnare 1938. Har även skrivit Tidsmaskinen. Fyller år idag gör skräckmästaren Stephen King (född 1947). På svenska aktuell med En saga.

🕊️ Många dagar den 21 september: Internationella fredsdagen, Internationella Alzheimerdagen och Minigolfdagen. Fredsdagen är ”en av FN:s internationella dagar, instiftad för att vädja till världens länder om ett 24 timmar långt eld upphör och icke-våld åtminstone en gång om året.” Det finns en rad böcker om Alzheimer utgivna på senare år, som Inställt p.g.a. Alzheimers av Peter Miretoft och Alzheimer Kärlek Anhörig : att leva tillsammans som anhörig av Bert Eriksson.xxx. xxxx


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Allhelgonahelgen och Halloween nalkas, kanske är det därför det ges ut många spök- och skräckböcker idag? Spökjägare: Sista chansen av Martin Jern, Det spökar på Smögen av Anna Ihrén, bilderboken Monsteriet av Junaida och De dödas återkomst av Madeleine Bäck. Bonnier Carlsen släpper två böcker i serien Skräckslagen: Dockan av Ingunn Aamodt och Skräckens hus av Arne Svingen.

🎂 Födelsedagar: Den 28 september föddes sociologen och historikern Immanuel Wallerstein (1930–2019). Han skrev en rad böcker om ekonomisk historia och kapitalism. På svenska gavs bland annat ut Världssystemanalysen : en introduktion, Europeisk universalism : maktens retorik och Utopistik : historiska val för det tjugoförsta århundradet.

🐕 Idag är Internationella rabiesdagen. Vi hittar inga faktaböcker om rabies men däremot en skönlitterär barnbok från 2021: Rabieshunden av Kerstin Lundberg Hahn. Och så ska vi ju inte glömma klassikern Cujo av Stephen King som kom ut på svenska för fyrtio år sedan och numera bara hittas på antikvariat.📗 Poesiantologi. Ny poesi är titeln på en antologi för ny svensk poesi som Vendels förlag planerar att ge ut sommaren 2023 med debuterande författare som ännu inte har publicerats i bokform. ”Målet är att ge en plattform åt duktiga poeter som ännu inte har lyckats nå ut med sina dikter och att ge en bild av vad som håller på att hända i den svenska poesin”, skriver förlaget i ett pressmeddelande.
– Det finns en lång tradition av poesiantologier av debutanter, till exempel serien Blå blixt som har getts ut av Brombergs förlag eller Bonniers Ny lyrik om man går längre bakåt i tiden. Jag har alltid tyckt att de introduktionerna av nya röster spelar en viktig roll för både läsarna och författarna, och därför känns det roligt att få vara med och föra den här traditionen vidare, säger Liv Gingnell, poesiredaktör på Vendels förlag.


Uppdateras under dagen …