Kjell Espmark avled under söndagen. Han blev 92 år gammal. Arkivbild: Dan Hansson / SvD / TT.

Akademiledamoten och författaren Kjell Espmark är död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren, litteraturvetaren och akademiledamoten Kjell Espmark är död. Han beskrivs som ”ett föredöme” av Svenska Akademiens ständige sekreterare:
Allt han gjorde utmärktes av en enorm precision och lyhördhet, säger Mats Malm till TT.

Kjell Espmark avled under söndagen, bekräftar hans familj för Dagens Nyheter.

Espmark blev ledamot av Svenska Akademien 1981, där han efterträdde språkforskaren Elias Wessén på stol nummer 16.

Kjell Espmark debuterade som poet 1956 men skulle sedan vidga sitt författarskap till fler genrer.

”En minnesförvaltare”

Han kom under åren med ett stort antal diktsamlingar, romaner, pjäser, essäböcker och vetenskapliga verk.

– Det som kanske är mest slående med vad han gjorde var hans uppdrag med minnet. Hans memoarer fick ju också titeln ”Minnena ljuger”. Han var i hög grad en minnesförvaltare. Hans minne bakåt i Akademiens arbete sträckte sig 40 år och dessutom hade han skrivit böcker om hela Nobelprisets historia, säger Akademiens ständige sekreterare Mats Malm till TT.

– Han kunde också förhålla sig till traditioner på ett så skickligt sätt, både vad som var värt att bevara och vad som var värt att förnya.

Mellan åren 1978 och 1995 var Espmark verksam som professor vid Stockholms universitet. Som litteraturvetare var han specialist på den poetiska modernismen och har gett ut böckerna ”Att översätta själen” och ”Själen i bild” om dess tradition.

Ovärderliga insatser

Svenska Akademien skriver i ett pressmeddelande att Kjell Espmark gjorde ”ovärderliga insatser för Akademien under fyra decennier”. Han var bland annat Nobelkommitténs ordförande under åren 1987–2004.

Mats Malm säger att Kjell Espmark betytt otroligt mycket för Akademien. Och att han varit ett föredöme.

– Allt han gjorde utmärktes av en enorm precision och lyhördhet, säger Mats Malm.

– Dessutom var han alltid varm, generös och öppet nyfiken, säger han vidare och uppger att Espmark lämnar efter sig ett väldigt tomrum.

Lämnade i protest

Under våren 2018 valde Espmark tillsammans med Peter Englund och Sara Danius att i protest lämna Svenska Akademien efter skandalerna kring den så kallade kulturprofilens koppling till ledamöter i akademien.

I början av januari kom sedan beskedet från Englund och Espmark att man släppt det krav de tre tidigare ställt – att Horace Engdahls skulle avgå – och att man ”beslutat att på nytt ta del i det inre arbetet” inom akademien.

– Omsorgen om Akademiens återuppbyggnad måste gå före en enskild person, motiverade då bland annat Espmark beslutet för Dagens Nyheter.

Fakta: Kjell Espmark

Föddes den 19 februari 1930 i Strömsund i Jämtland, men flyttade tidigt till Stockholm.

Började studera litteraturhistoria under 1950-talet och blev fil.dr och docent i litteraturhistoria 1964. Under åren 1978–1995 var Kjell Espmark verksam som professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

1956 debuterade han som poet, med Mordet på Benjamin. Några av hans senare diktsamlingar är Den motsträviga skapelsen (1987), Det andra livet (1998), De levande har inga gravar (2002) samt Vintergata (2007).

Andra verk som kan nämnas är romansviten Glömskans tid och memoarboken Minnena ljuger (2010).

1981 valdes han in i Svenska Akademien, på stol nummer 16.

Kjell Espmark har även suttit som ledamot i Kungliga Dramatiska Teaterns styrelse och var ordförande för Akademiens Nobelkommitté 1987–2004.

Källa: Svenska Akademien, Nationalencyklopedin, DN, SVT.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Allhelgonahelgen och Halloween nalkas, kanske är det därför det ges ut många spök- och skräckböcker idag? Spökjägare: Sista chansen av Martin Jern, Det spökar på Smögen av Anna Ihrén, bilderboken Monsteriet av Junaida och De dödas återkomst av Madeleine Bäck. Bonnier Carlsen släpper två böcker i serien Skräckslagen: Dockan av Ingunn Aamodt och Skräckens hus av Arne Svingen.

🎂 Födelsedagar: Den 28 september föddes sociologen och historikern Immanuel Wallerstein (1930–2019). Han skrev en rad böcker om ekonomisk historia och kapitalism. På svenska gavs bland annat ut Världssystemanalysen : en introduktion, Europeisk universalism : maktens retorik och Utopistik : historiska val för det tjugoförsta århundradet.

🐕 Idag är Internationella rabiesdagen. Vi hittar inga faktaböcker om rabies men däremot en skönlitterär barnbok från 2021: Rabieshunden av Kerstin Lundberg Hahn. Och så ska vi ju inte glömma klassikern Cujo av Stephen King som kom ut på svenska för fyrtio år sedan och numera bara hittas på antikvariat.📗 Poesiantologi. Ny poesi är titeln på en antologi för ny svensk poesi som Vendels förlag planerar att ge ut sommaren 2023 med debuterande författare som ännu inte har publicerats i bokform. ”Målet är att ge en plattform åt duktiga poeter som ännu inte har lyckats nå ut med sina dikter och att ge en bild av vad som håller på att hända i den svenska poesin”, skriver förlaget i ett pressmeddelande.
– Det finns en lång tradition av poesiantologier av debutanter, till exempel serien Blå blixt som har getts ut av Brombergs förlag eller Bonniers Ny lyrik om man går längre bakåt i tiden. Jag har alltid tyckt att de introduktionerna av nya röster spelar en viktig roll för både läsarna och författarna, och därför känns det roligt att få vara med och föra den här traditionen vidare, säger Liv Gingnell, poesiredaktör på Vendels förlag.


Uppdateras under dagen …