16 september 2022 – mer böcker idag

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

📅 Utgivningar idag: Över sjuttio nya titlar hos Bokinfo. Bland andra barnboken I huvudet på DIG : Spännande fakta om hjärnan av Anna Hansson. För den som är nyfiken på livet som polis, bortom kriminalromanerna så släpps idag Insats pågår : Från piketstyrka till terrorbekämpning av Niclas Andersson och Michael Fetz. Något av en metaroman verkar Världens milda likgiltighet av Peter Stamm vara. Folkbiblioteket av Bert Leandersson och Dan Hallemar fokuserar på arkitekturen i våra bibliotek. Och så kommer Björn Ranelid med en ny bok: Min skolfröken skall vara ett frimärke.

🎂 Födelsedagar: Författaren Nancy Huston från Kanada föddes idag år 1953. När hon var tjugo år flyttade hon till Paris, där hon fortfarande bor. Hon är en produktiv författare inom flera genrer, hon skriver på både engelska och franska och översätter även sina egna böcker. Hennes första roman, Les variations Goldberg (1981), belönades med Prix Contrepoint. Av hennes 20-tal böcker är en handfull titlar översatta till svenska: Skapelsejournal, Livslinjer, Gästabud i vintern och Ängelns avtryck.

🌍 Den 16 september firas Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet, även kallad Internationella ozondagen. Dagen har instiftats av FN för att uppmärksamma våra gemensamma ansträngningar att skydda det livsviktiga ozonlagret. Det var idag 35 år sedan Wienkonventionen undertecknades. Numera skrivs det inte så många böcker om ozonlagret, men vi finner Ozonhålet – Globalt, nationellt, lokalt av Evert Vedung och Erik Klefbom som kan hittas på antikvariat.🎙️ Acast skär ner. Många techbolag drar i bromsen, First North-noterade podcastbolaget Acast säger upp 15 procent av personalen som ett led i bolagets nya finansiella mål. Målet är att gå med vinst ”redan” 2024. Per den 30 juni 2022 hade bolaget 398 anställda och 43 heltidskonsulter, enligt Di Digital.

Top 3 missförstådda emojis.

🤯 Emoji-trender. När ska emojis bli ett regelbundet inslag i litteraturen? Adobe har släppt rapporten Future of Creativity: 2022 U.S. Emoji Trend Report (eller snabbgenomgången här). Enligt vissa är användning av emojis ett tecken på emotionell intelligens. Men det finns fallgropar. 50 procent av emoji-användarna i USA (och säkert vi på Boktugg) använder emojis för att säga något annat än dess avsedda betydelse. I topp ligger cowboy-emojin. Vet du vad den betyder? För att inte missa något i översättningen: Yee-haw! A yellow smiley wearing a wide-brimmed, brown-leather cowboy hat. Its smile varies across platforms. May convey a sense of exuberance, whimsy, confidence, adventure, or other sentiments.

🏆 En dansk, en norrman, men ingen svensk på US National Book Awards långa lista i kategorin översatt litteratur. Bland de tio nominerade titlarna finns Jon Fosse med A New Name: Septology VI-VII och Olga Ravn The Employees. Ingen av dem ser faktiskt ut att vara översatt till svenska? Ännu. På listan finns även Olga Tokarczuks The Books of Jacob (Jakobsböckerna). Den 4 oktober presenteras finalisterna. Värt att notera: Bokförlaget Tranan har tre av ”sina” författare på listan: Yoko Tawada, Samanta Schweblin och Scholastique Mukasonga. (Publishing Perspectives)

🎪 Utsåld konferens. Den amerikanska bokhandlareföreningen ABA:s stora årliga konferens Winter Institute är efterlängtad. 20 timmar efter att de öppnat registreringen så kunde arrangörerna meddela att det var slutsålt. Wi2023 (det artonde i ordningen) äger rum i Seattle 20-23 februari 2023.

👩‍🍳 Kokboks-VM. Kokboksboomen fortsätter. Kokböcker säljer bättre än någonsin och Sverige är en världsledare både i antalet kokböcker som utges varje år samt antalet sålda kokböcker per capita. Nu är det dags att nominera till Gourmand Awards för att utse Världens Bästa kokböcker 2022.

💻 Karlin-Schwarz. Författarna Lena Karlin och Åsa Schwarz väljer Hoi Publishing för utgivning av deras nästa thriller, uppföljaren till Dockfabriken (som gavs ut på Norstedts). Boken har fått arbetsnamnet Ransom Time.

🌍 Klimatfokus. Nästa vecka är inte bara Crimetime (som lätt får rubrikerna med alla deckarförfattare) utan även Climatetime, skulle man kunna säga. Med över två hundra programpunkter och ett sextiotal författare, forskare, journalister, aktivister, artister, debattörer och politiker, blir faktiskt Klimatkrisen årets största tema på Bokmässan 2022.

📚 Bibelkross. Colleen Hoover har sålt 7,2 miljoner exemplar av sina böcker under de första åtta månaderna av 2022. Det är 2,3 miljoner ex mer än Bibeln under samma period, skriver The Hot Sheet och hänvisar till NPD Bookscan. Den 18 oktober släpps Colleen Hoovers nya bok It Starts with Us som förväntas krossa alla rekord i förhandsbokningar. Boken kommer på svenska (Det börjar med oss) knappt en månad senare.

🏚️ Årets bibliotek är en utmärkelse som delas ut av DIK sedan 1986. Nu har man nu presenterat de tre slutkandidaterna för 2022: Hultsfreds, Ljusdals och Vaggeryds bibliotek. Allmänhetens omröstning öppnade i veckan och pågår fram till 18 september. Vinnaren presenteras på Bokmässan. Här kan du rösta.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: En av drygt trettio titlar som släpps idag är Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport av Olof Lundh som granskar det smutsiga spelet bakom fotbolls-VM. Mysigare läsning är då Teddybjörnen Fredriksson och tomten som satt fast av Lasse Berghagen. En något udda titel är Den häpnadsväckande historien om Georg von Ingenting av Cilla Börjlind och Rolf Börjlind kända sina samtidsdeckare visar prov på en helt annan sida av författarskapet som bär större likheter med tidigare filmmanus som Morrhår & Ärtor, Yrrol, Papphammar, Jönssonligan.

🎂 Födelsedagar: Den brittiska författaren Elizabeth Gaskell (Mrs Gaskell) föddes denna dag år 1810. Hon blev känd för sina romaner, biografier och noveller. Hennes mest kända verk är Nord och syd, Småstadsliv i Cranford och Hustrur och döttrar : en vardagsberättelse. Elizabeth kände Charlotte Brontë och skrev den första biografin om henne år 1857.

☕ Den 29 september är Kaffets dag. Dagens boktips blir därför Från kaffe till drink av Lisen Gren, Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck av Bertil Fredholm och Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti.🎦 Tom Hanks gav ut en novellsamling 2017. Nästa år (9 maj 2023) kommer hans debutroman The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece. Förlaget Knopf (imprint på Penguin Random House) beskriver den som en ambitiös berättelse om skapandet av en kolossal, stjärnspäckad, storbudge-superhjältefilm och den ödmjuka tecknade serie som inspirerade filmen. Annars är ju Tom aktuell som Ove.

🧸 På nytt jobb. I mitten av oktober 2022 tillträder Olivia Demant som förläggande redaktör på Lilla Piratförlaget. Hon kommer närmast från Bonnier Carlsen.

⚖️ Förtalsstämning. Författaren Pia Johansson släppte 2019 boken För ditt eget bästa där hon beskriver hur hon blivit fysiskt och psykiskt misshandlad och utsatts för sexuellt våld under flera år. Personerna i boken har gjorts anonyma för att inte peka ut någon. Men nu har hon stämts vid tingsrätten i Jönköping av sin exman för grovt förtal, skriver SVT. Han menar att hon hängt ut honom på ett sätt som gjort att han kunnat identifieras och att det kostat honom jobbet.

🎪 Bokmässa. Imorgon börjar Finlands äldsta litterära mässa, Åbo bokmässa, som fyller 32 år i år och pågår 30 sept-2 okt. Temat för 2022 är bildkonst. Runt 120 utställare och 600 medverkande deltar, bland dem svenska deckarförfattaren Tove Alsterdal. Åbo mat- och vinmässa arrangeras samtidigt och kan besökas med samma biljett.


Uppdateras under dagen …