16 september 2022 – mer böcker idag

📅 Utgivningar idag: Över sjuttio nya titlar hos Bokinfo. Bland andra barnboken I huvudet på DIG : Spännande fakta om hjärnan av Anna Hansson. För den som är nyfiken på livet som polis, bortom kriminalromanerna så släpps idag Insats pågår : Från piketstyrka till terrorbekämpning av Niclas Andersson och Michael Fetz. Något av en metaroman verkar Världens milda likgiltighet av Peter Stamm vara. Folkbiblioteket av Bert Leandersson och Dan Hallemar fokuserar på arkitekturen i våra bibliotek. Och så kommer Björn Ranelid med en ny bok: Min skolfröken skall vara ett frimärke.

🎂 Födelsedagar: Författaren Nancy Huston från Kanada föddes idag år 1953. När hon var tjugo år flyttade hon till Paris, där hon fortfarande bor. Hon är en produktiv författare inom flera genrer, hon skriver på både engelska och franska och översätter även sina egna böcker. Hennes första roman, Les variations Goldberg (1981), belönades med Prix Contrepoint. Av hennes 20-tal böcker är en handfull titlar översatta till svenska: Skapelsejournal, Livslinjer, Gästabud i vintern och Ängelns avtryck.

🌍 Den 16 september firas Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet, även kallad Internationella ozondagen. Dagen har instiftats av FN för att uppmärksamma våra gemensamma ansträngningar att skydda det livsviktiga ozonlagret. Det var idag 35 år sedan Wienkonventionen undertecknades. Numera skrivs det inte så många böcker om ozonlagret, men vi finner Ozonhålet – Globalt, nationellt, lokalt av Evert Vedung och Erik Klefbom som kan hittas på antikvariat.🎙️ Acast skär ner. Många techbolag drar i bromsen, First North-noterade podcastbolaget Acast säger upp 15 procent av personalen som ett led i bolagets nya finansiella mål. Målet är att gå med vinst ”redan” 2024. Per den 30 juni 2022 hade bolaget 398 anställda och 43 heltidskonsulter, enligt Di Digital.

Top 3 missförstådda emojis.

🤯 Emoji-trender. När ska emojis bli ett regelbundet inslag i litteraturen? Adobe har släppt rapporten Future of Creativity: 2022 U.S. Emoji Trend Report (eller snabbgenomgången här). Enligt vissa är användning av emojis ett tecken på emotionell intelligens. Men det finns fallgropar. 50 procent av emoji-användarna i USA (och säkert vi på Boktugg) använder emojis för att säga något annat än dess avsedda betydelse. I topp ligger cowboy-emojin. Vet du vad den betyder? För att inte missa något i översättningen: Yee-haw! A yellow smiley wearing a wide-brimmed, brown-leather cowboy hat. Its smile varies across platforms. May convey a sense of exuberance, whimsy, confidence, adventure, or other sentiments.

🏆 En dansk, en norrman, men ingen svensk på US National Book Awards långa lista i kategorin översatt litteratur. Bland de tio nominerade titlarna finns Jon Fosse med A New Name: Septology VI-VII och Olga Ravn The Employees. Ingen av dem ser faktiskt ut att vara översatt till svenska? Ännu. På listan finns även Olga Tokarczuks The Books of Jacob (Jakobsböckerna). Den 4 oktober presenteras finalisterna. Värt att notera: Bokförlaget Tranan har tre av ”sina” författare på listan: Yoko Tawada, Samanta Schweblin och Scholastique Mukasonga. (Publishing Perspectives)

🎪 Utsåld konferens. Den amerikanska bokhandlareföreningen ABA:s stora årliga konferens Winter Institute är efterlängtad. 20 timmar efter att de öppnat registreringen så kunde arrangörerna meddela att det var slutsålt. Wi2023 (det artonde i ordningen) äger rum i Seattle 20-23 februari 2023.

👩‍🍳 Kokboks-VM. Kokboksboomen fortsätter. Kokböcker säljer bättre än någonsin och Sverige är en världsledare både i antalet kokböcker som utges varje år samt antalet sålda kokböcker per capita. Nu är det dags att nominera till Gourmand Awards för att utse Världens Bästa kokböcker 2022.

💻 Karlin-Schwarz. Författarna Lena Karlin och Åsa Schwarz väljer Hoi Publishing för utgivning av deras nästa thriller, uppföljaren till Dockfabriken (som gavs ut på Norstedts). Boken har fått arbetsnamnet Ransom Time.

🌍 Klimatfokus. Nästa vecka är inte bara Crimetime (som lätt får rubrikerna med alla deckarförfattare) utan även Climatetime, skulle man kunna säga. Med över två hundra programpunkter och ett sextiotal författare, forskare, journalister, aktivister, artister, debattörer och politiker, blir faktiskt Klimatkrisen årets största tema på Bokmässan 2022.

📚 Bibelkross. Colleen Hoover har sålt 7,2 miljoner exemplar av sina böcker under de första åtta månaderna av 2022. Det är 2,3 miljoner ex mer än Bibeln under samma period, skriver The Hot Sheet och hänvisar till NPD Bookscan. Den 18 oktober släpps Colleen Hoovers nya bok It Starts with Us som förväntas krossa alla rekord i förhandsbokningar. Boken kommer på svenska (Det börjar med oss) knappt en månad senare.

🏚️ Årets bibliotek är en utmärkelse som delas ut av DIK sedan 1986. Nu har man nu presenterat de tre slutkandidaterna för 2022: Hultsfreds, Ljusdals och Vaggeryds bibliotek. Allmänhetens omröstning öppnade i veckan och pågår fram till 18 september. Vinnaren presenteras på Bokmässan. Här kan du rösta.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter