14 september 2022 – en dag för böcker

📅 Utgivningar idag: Runt femtio nya böcker. Bland dessa finns ett stort antal pocketsläpp från Norstedts, exempelvis Skilsmässan av Moa Herngren. Barnboken Vågar du? LÄSKIGA platser du INTE vill besöka av Annika Meijer släpps också idag. En del har säkert sett fram emot Försvunnen av Guillaume Musso. Tranan släpper tre titlar av Thomas Bernhard, bland andra Korrigering. Slutligen Taylors trädgård : Odlingstips för blommor, grönsaker, frukter och bär av John Taylor.

🎂 Födelsedagar: Den amerikanska feministen och aktivisten Kate Millett föddes denna dag år 1934. Hon är mest känd för sin bok Sexualpolitiken från 1970, där hon kritiserar patriarkatets roll i det västerländska samhället och litteraturen. Boken översattes till svenska och återutgavs senast år 2012, men finns idag bara på antikvariat och bibliotek.

🤫🎨 Den 14 september firas Tystnadsdagen och Färgläggningsdagen. Två teman som passar rätt bra ihop. Boktips: Ljudet av tystnad av Tomas Sjödin, Tyst : de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns av Susan Cain och Tystnaden vid barndomens hav av Kerstin Beckman.
Färgläggning blev stort för några år sedan och även om trenden kanske har mattats av lite finns det ännu gott om färgläggningsböcker: En magisk drömvärld : stämningsfulla bilder att färglägga, Min stora målarbok : Kreativa och rogivande motiv att färglägga själv, Världens fåglar: ornitologiska planscher att färglägga och Färglägg & koppla av : Djungeln är några av de senaste.🌹 Bokhandelsstängt. De stora bokhandelskedjorna Waterstones och WH Smith kommer att hålla stängt på måndag (19 september) med anledning av begravningen av Queen Elisabeth II, skriver The Bookseller. WH Smiths resebutiker kommer dock endast att vara stängda under den tid begravningen pågår.

🧳 Konferensflytt. Den brittiska Bokhandlareföreningen har beslutat att flytta hela sin årliga konferens (BA Conference) från den 18-19 september till den 30-31 oktober, med anledning av drottningens begravning.

💋 Harlequinlogga. Världens främsta romancevarumärke, Harlequin, har fått ny grafisk profil. Med en varmare, kvinnligare och modernare känsla är målet att förfina varumärket och få nya (gärna yngre) läsare att upptäcka det.

🏆 Augustpriset. Fredag den 23 september klockan 12.00 infaller årets sista deadline för anmälan till Augustpriset och Förläggarföreningen meddelar att det verkligen är sista chansen för de förlag som vill skicka in titlar (anmälningsavgiften är 1100 kr/titel). Augustpriset 2022 delas ut på Augustgalan måndag den 28 november. Dessförinnan presenteras de nominerade titlarna på ett event måndag den 24 oktober. Några datum att lägga in i kalendern.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.