14 september 2022 – en dag för böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

📅 Utgivningar idag: Runt femtio nya böcker. Bland dessa finns ett stort antal pocketsläpp från Norstedts, exempelvis Skilsmässan av Moa Herngren. Barnboken Vågar du? LÄSKIGA platser du INTE vill besöka av Annika Meijer släpps också idag. En del har säkert sett fram emot Försvunnen av Guillaume Musso. Tranan släpper tre titlar av Thomas Bernhard, bland andra Korrigering. Slutligen Taylors trädgård : Odlingstips för blommor, grönsaker, frukter och bär av John Taylor.

🎂 Födelsedagar: Den amerikanska feministen och aktivisten Kate Millett föddes denna dag år 1934. Hon är mest känd för sin bok Sexualpolitiken från 1970, där hon kritiserar patriarkatets roll i det västerländska samhället och litteraturen. Boken översattes till svenska och återutgavs senast år 2012, men finns idag bara på antikvariat och bibliotek.

🤫🎨 Den 14 september firas Tystnadsdagen och Färgläggningsdagen. Två teman som passar rätt bra ihop. Boktips: Ljudet av tystnad av Tomas Sjödin, Tyst : de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns av Susan Cain och Tystnaden vid barndomens hav av Kerstin Beckman.
Färgläggning blev stort för några år sedan och även om trenden kanske har mattats av lite finns det ännu gott om färgläggningsböcker: En magisk drömvärld : stämningsfulla bilder att färglägga, Min stora målarbok : Kreativa och rogivande motiv att färglägga själv, Världens fåglar: ornitologiska planscher att färglägga och Färglägg & koppla av : Djungeln är några av de senaste.🌹 Bokhandelsstängt. De stora bokhandelskedjorna Waterstones och WH Smith kommer att hålla stängt på måndag (19 september) med anledning av begravningen av Queen Elisabeth II, skriver The Bookseller. WH Smiths resebutiker kommer dock endast att vara stängda under den tid begravningen pågår.

🧳 Konferensflytt. Den brittiska Bokhandlareföreningen har beslutat att flytta hela sin årliga konferens (BA Conference) från den 18-19 september till den 30-31 oktober, med anledning av drottningens begravning.

💋 Harlequinlogga. Världens främsta romancevarumärke, Harlequin, har fått ny grafisk profil. Med en varmare, kvinnligare och modernare känsla är målet att förfina varumärket och få nya (gärna yngre) läsare att upptäcka det.

🏆 Augustpriset. Fredag den 23 september klockan 12.00 infaller årets sista deadline för anmälan till Augustpriset och Förläggarföreningen meddelar att det verkligen är sista chansen för de förlag som vill skicka in titlar (anmälningsavgiften är 1100 kr/titel). Augustpriset 2022 delas ut på Augustgalan måndag den 28 november. Dessförinnan presenteras de nominerade titlarna på ett event måndag den 24 oktober. Några datum att lägga in i kalendern.

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: En av drygt trettio titlar som släpps idag är Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport av Olof Lundh som granskar det smutsiga spelet bakom fotbolls-VM. Mysigare läsning är då Teddybjörnen Fredriksson och tomten som satt fast av Lasse Berghagen. En något udda titel är Den häpnadsväckande historien om Georg von Ingenting av Cilla Börjlind och Rolf Börjlind kända sina samtidsdeckare visar prov på en helt annan sida av författarskapet som bär större likheter med tidigare filmmanus som Morrhår & Ärtor, Yrrol, Papphammar, Jönssonligan.

🎂 Födelsedagar: Den brittiska författaren Elizabeth Gaskell (Mrs Gaskell) föddes denna dag år 1810. Hon blev känd för sina romaner, biografier och noveller. Hennes mest kända verk är Nord och syd, Småstadsliv i Cranford och Hustrur och döttrar : en vardagsberättelse. Elizabeth kände Charlotte Brontë och skrev den första biografin om henne år 1857.

☕ Den 29 september är Kaffets dag. Dagens boktips blir därför Från kaffe till drink av Lisen Gren, Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck av Bertil Fredholm och Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti.🎦 Tom Hanks gav ut en novellsamling 2017. Nästa år (9 maj 2023) kommer hans debutroman The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece. Förlaget Knopf (imprint på Penguin Random House) beskriver den som en ambitiös berättelse om skapandet av en kolossal, stjärnspäckad, storbudge-superhjältefilm och den ödmjuka tecknade serie som inspirerade filmen. Annars är ju Tom aktuell som Ove.

🧸 På nytt jobb. I mitten av oktober 2022 tillträder Olivia Demant som förläggande redaktör på Lilla Piratförlaget. Hon kommer närmast från Bonnier Carlsen.

⚖️ Förtalsstämning. Författaren Pia Johansson släppte 2019 boken För ditt eget bästa där hon beskriver hur hon blivit fysiskt och psykiskt misshandlad och utsatts för sexuellt våld under flera år. Personerna i boken har gjorts anonyma för att inte peka ut någon. Men nu har hon stämts vid tingsrätten i Jönköping av sin exman för grovt förtal, skriver SVT. Han menar att hon hängt ut honom på ett sätt som gjort att han kunnat identifieras och att det kostat honom jobbet.

🎪 Bokmässa. Imorgon börjar Finlands äldsta litterära mässa, Åbo bokmässa, som fyller 32 år i år och pågår 30 sept-2 okt. Temat för 2022 är bildkonst. Runt 120 utställare och 600 medverkande deltar, bland dem svenska deckarförfattaren Tove Alsterdal. Åbo mat- och vinmässa arrangeras samtidigt och kan besökas med samma biljett.


Uppdateras under dagen …