De nominerade författarna till Årets svenska deckarförfattare år 2022. Foto: Bookbeat/Pressbild

Här är de nominerade till Årets svenska deckarförfattare 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Sex författare är nominerade till Bookbeats pris Årets svenska deckarförfattare som delas ut på Crimetime under Bokmässan i Göteborg i september.

Årets svenska deckarförfattare är en del av Crimetime Award, där även kategorierna Årets deckardebut, Årets barndeckare och Årets hederspris ingår. Priset är helt datadrivet och baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från landets bästa deckarförfattare varit under det senaste året.


ANNONS


De nominerade till Årets svenska deckarförfattare 2022 är Emelie Schepp, Viveca Sten, Pascal Engman, Sofie Sarenbrant, Mari Jungstedt och Camilla Grebe.

– Priset har på bara några år blivit otroligt viktigt för författarna när det så tydligt visar vad läsarna och lyssnarna faktiskt älskar, snarare än vad en liten grupp tycker vilket ligger till grund för många andra priser. Jag kan inte räkna alla frågor vi fått från förlag och författare om de kommer bli nominerade, därför är vi glada över att äntligen ge beskedet till författarna, säger Emelie Hollbox, Senior Content Performance Specialist på Bookbeat, i ett pressmeddelande.

Sofie Sarenbrant är nominerad för fjärde gången, lika många år som priset delats ut och hon har även vunnit två gånger. Mari Jungstedt är även hon nominerad för fjärde året, och har alltså chans att vinna för första gången. Emelie Schepp är nominerad för tredje gången, och för både Camilla Grebe och Viveca Sten är det andra gången. Pascal Engman är årets nykomling bland de nominerade.

– Det finns få litterära priser jag håller högre än Årets deckarförfattare. Det är en ära att vara nominerad, bland otroliga författare och förebilder, till ett så fint pris, säger Pascal Engman som är nominerad för första gången med böckerna om Vanessa Frank.

ANNONS

För att avgöra vem som blir Årets svenska deckarförfattare 2022 har Bookbeat precis som föregående år sammanställt miljontals timmar av konsumtionsdata från hundratusentals användare. För att kvala in ska författaren ha släppt minst en deckare under de senaste tolv månaderna (tidsperioden september 2021 till augusti 2022), men data kommer samlas in fram till veckan innan priset delas ut. 

Årets pris delas ut vid Crimetime i Göteborg den 24 september. Förra årets vinnare var Lars Kepler.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …