Här är de nominerade till Årets svenska deckarförfattare 2022

De nominerade författarna till Årets svenska deckarförfattare år 2022. Foto: Bookbeat/Pressbild

Sex författare är nominerade till Bookbeats pris Årets svenska deckarförfattare som delas ut på Crimetime under Bokmässan i Göteborg i september.

Årets svenska deckarförfattare är en del av Crimetime Award, där även kategorierna Årets deckardebut, Årets barndeckare och Årets hederspris ingår. Priset är helt datadrivet och baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från landets bästa deckarförfattare varit under det senaste året.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

De nominerade till Årets svenska deckarförfattare 2022 är Emelie Schepp, Viveca Sten, Pascal Engman, Sofie Sarenbrant, Mari Jungstedt och Camilla Grebe.

– Priset har på bara några år blivit otroligt viktigt för författarna när det så tydligt visar vad läsarna och lyssnarna faktiskt älskar, snarare än vad en liten grupp tycker vilket ligger till grund för många andra priser. Jag kan inte räkna alla frågor vi fått från förlag och författare om de kommer bli nominerade, därför är vi glada över att äntligen ge beskedet till författarna, säger Emelie Hollbox, Senior Content Performance Specialist på Bookbeat, i ett pressmeddelande.

Sofie Sarenbrant är nominerad för fjärde gången, lika många år som priset delats ut och hon har även vunnit två gånger. Mari Jungstedt är även hon nominerad för fjärde året, och har alltså chans att vinna för första gången. Emelie Schepp är nominerad för tredje gången, och för både Camilla Grebe och Viveca Sten är det andra gången. Pascal Engman är årets nykomling bland de nominerade.

– Det finns få litterära priser jag håller högre än Årets deckarförfattare. Det är en ära att vara nominerad, bland otroliga författare och förebilder, till ett så fint pris, säger Pascal Engman som är nominerad för första gången med böckerna om Vanessa Frank.

För att avgöra vem som blir Årets svenska deckarförfattare 2022 har Bookbeat precis som föregående år sammanställt miljontals timmar av konsumtionsdata från hundratusentals användare. För att kvala in ska författaren ha släppt minst en deckare under de senaste tolv månaderna (tidsperioden september 2021 till augusti 2022), men data kommer samlas in fram till veckan innan priset delas ut. 

Årets pris delas ut vid Crimetime i Göteborg den 24 september. Förra årets vinnare var Lars Kepler.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.