Mega-fusion av bokförlag oroar Stephen King

Författaren Stephen King ska vittna i ett mål menat att blockera sammanslagningen av de två största amerikanska bokförlagen. Arkivbild: AP/Mark Lennihan.

USA:s största bokförlag Penguin Random House tecknade 2020 ett avtal om att förvärva det rivaliserande förlaget Simon & Schuster. Efter en stämning från amerikanska staten hörs också varningsröster om att ”blockbuster”-sjukan i Hollywood kan drabba förlagsbranschen.

En sammanslagning som skulle innebära en radikal förändring för förlagsbranschen i USA och göra att de fem största förlagen blir fyra. Eller snarare ”ett stort och de tre andra”, som en branschanalytiker intervjuad i New York Times uttryckte det.

Förra hösten stämde Biden-administrationen Penguin Random House i syfte att blockera sammanslagningen med hänvisning till att säljaren då skulle få för stor makt över leverantörerna.

Oro för ersättningar

Rättegången har precis inletts och bland de som kallats att vittna i målet finns författaren Stephen King.

I ett mejl som New York Times tagit del av skriver King: ”Ju mer stora förlag befäster sin ställning, desto svårare blir det för oberoende förlag att överleva. Det är där de duktiga författarna börjar och lär sig sitt hantverk”.

Enligt det amerikanska justitiedepartementet skulle färre stora bokförlag också leda till dumpade inkomster för författare och att ”färre författare kan leva på att skriva”.

Avfärdas

Penguin Random House argumenterar för motsatsen och säger att sammanslagningen kommer att öka konkurrensen på marknaden och att detta gynnar både författare och läsare. Förlaget menar att Simon & Schusters författare genom fusionen skulle få tillgång till Penguin Random House och deras väl ansedda distributionskanaler. En ökad effektivisering som skulle möjliggöra högre löner för författare.

New York Times spekulerar i att en lyckad sammanslagning förmodligen kommer att leda till ett större fokus på ”blockbusters” (stora försäljningssuccéer) och gynna redan etablerade författare som John Grisham, EL James, Margaret Atwood och kända namn som Barack och Michelle Obama.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.