Rekordmånga förköpta biljetter till Bokdagarna i Dalsland 2022

Fysikprofessorn och författaren Bodil Jönsson är en av dem som medverkar under Bokdagarna i Dalsland. Arkivbild: Johan Nilsson/TT.

Bokdagarna i Dalsland slog besöksrekord före pandemin. Sedan dess har den litterära festivalen sänts digitalt och arrangerats i mindre skala. Nu är evenemanget tillbaka i sin fysiska form.
– Vi har aldrig sålt så mycket förköpsbiljetter, säger huvudansvarige Viktor Estby.

Trots att pandemin på många sätt varit bedrövlig förde den med sig ljusglimtar. För bokfesten som arrangeras i Dalsland är en positiv pandemieffekt att fler besökare förköper biljetter.

– Intresset för att köpa biljetter digitalt har ökat markant för oss. Vi har aldrig haft särskilt mycket sådant utan vi har nästan bara haft folk som köpt på plats, säger Estby.

Före pandemin slog bokfestivalen publikrekord med omkring 4000 besökare, och under 2020 fick det digitala evenemanget cirka 15 000 visningar. Viktor Estby räknar inte med att festivalen ska slå besöksrekord i år – trots att författare som Bodil Jönsson, Vigdis Hjorth och Daniel Sjölin finns med på programmet – men tycker ändå att intresset är stort.

– Det ser lovande ut, väldigt lovande. Jag kan också säga att vi har sålt biljetter till alla programpunkter redan nu, och det är också ganska ovanligt.

Tom Alandh, journalist och dokumentärfilmare, rundar av bokfestivalen med en föreläsning om sin självbiografi under boktravarlunchen. Foto: Bertil Ericson/TT.

Viktigt att upptäcka

Festivalens grundtanke är att besökarna ska få möjlighet att möta författarskap från hela Norden, och inte uteslutande de lokala förmågorna. Nu är majoriteten av föreläsarna från andra ställen än Dalsland – och besökarna åker långväga för att delta.

– Det som folk kommer ihåg, och det som folk blivit starkast berörda av, är oftast de programpunkter som de kanske inte har haft koll på från början, säger Viktor Estby, och fortsätter:

– Det är kul att kunna bjuda på det, att det inte bara är att jaga kändisar eller jaga det som man redan tycker väldigt mycket om utan att man kan upptäcka saker är ganska viktigt.

Till Bokdagarna i Dalsland kommer – utöver en mängd nordiska författare – även kompositörer, poeter och professorer att föreläsa. Dessutom ges flera böcker ut i samband med arrangemanget, det blir diskussioner mellan olika författare och en bokfest för barn.

Energin i rummet

Förra året utökades festivalen från två till fem dagar med programpunkter i tre olika kommuner – och så kommer det att vara även i år.

Men till skillnad från pandemiåren har Viktor Estby valt bort de digitala sändningarna helt och hållet eftersom restriktionerna är borttagna.

– Det kräver mycket mer av publiken att sitta framför en dator eller framför en tv och titta en timme, då måste det vara välproducerat och det måste vara duktiga personer som är med i rutan.

– När du sitter med ett stort gäng omkring dig i en miljö som är jättefin och du kan ställa frågor och delta själv på ett helt annat sätt. Just känslan och energin som finns när man möts på plats – det är det som är grejen, säger han.

TT: Nu är första fysiska evenemanget efter pandemin – hur känns det?
– Det känns spännande, roligt och vi är väldigt förväntansfulla över att möta publiken, författarna och att vi kan samlas med dem. Det blir en helt annan energi och de (författarna) känner sig mer välkomna när vi kan ha kontakt.

Bokdagarna i Dalsland pågår mellan 27 och 31 juli.

Text: Amanda Alvarsson/TT

Fakta: Programpunkterna du inte får missa

1. Tom Alandh är en av Sveriges främsta journalister och dokumentärfilmare. På boktravarlunchen berättar han om boken ”Drömmar och verklighet: en biografi om Tom Alandh” och sitt travintresse. Dessutom bjuder han på sina bästa boktips.

2. Daniel Bergman har tidigare regisserat både spelfilmer och dokumentärer men sadlade om till ambulansförare. Hans debutbok ”Hjärtat” är en berättelse om ett liv med överraskande vändningar: från en filmkarriär till en som räddar liv, som sedan själv behöver livräddas. Bergman har sjukdomen MS samt ett allvarligt hjärtfel och boken är skriven till en älskad dotter.

3. Bodil Jönsson ger i samband med bokdagarna ut boken ”Guldkorn”. Hon blev känd för svenska folket genom tv-programmet ”Fråga Lund” där hon svarade på frågor om fysik. Boken ”Tio tankar om tid” kom därefter och utöver sin vetenskapliga produktion har Jönsson författat ett tiotal böcker på teman som samtid, stress och arbete.

Källa: Viktor Estby, huvudansvarig för Bokdagarna i Dalsland.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL