ANNONS

Dalslands litteraturförening ger unga invandrare möjlighet att få berätta sin historia

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Under ett år kommer författaren och journalisten Victor Estby guida unga invandrare i Åmål genom skrivarprojektet Nya Röster. Texter som skrivs på kursen ska samlas i en antologi som släpps i samband med Bokdagarna i Dalsland 2017.

I sexton år har Bokdagarna i Dalsland firat litteraturen om somrarna. Bakom evenemanget står Dalslands litteraturförening som genom åren fått bokdagarna att växa sig så stora att de idag ger eko i hela den svenska litteraturvärlden med priser, stora författare och avknoppningen Novelldagar med nordiskt tema som i år genomfördes för nionde gången. De samarbetar också med Forum för poesi och prosa som anordnar författarkvällar under vår och höst i västsverige.


ANNONS


Sedan den lilla dalsländska staden Åmål de senaste åren tagit emot många flyktingar som flytt oroligheterna i bl a Syrien och Palestina är litteraturföreningen nu också initiativtagare och drivkraft bakom Nya Röster.


ANNONS


Projektet ska under hösten 2016 och våren 2017 hjälpa en grupp unga vuxna invandrare att utveckla sitt skrivande och berättande under ledning av Victor Estby, författare och journalist. Utöver en tioårig roll som redaktör för frilansare och reportrar har han arbetat med hemlösa skribenter som redaktör för Situation Stockholm – lärdomar han nu tar med sig till Nya Röster i arbetet med att guida de oerfarna skribenterna genom skrivarskolan.

– I dagsläget är det nio stycken anmälda till kursen, säger Victor. De är i åldern 18 till 25 år och alla tar just nu igen kunskaper på Karlbergsgymnasiet i Åmål.

Det är i skolan de blivande skrivarkursdeltagarna blivit tillfrågade om att vara med . En engagerad lärare som har nära kontakt med Dalslands Litteraturföreningarna har hjälpt till att förmedla information. Grundkunskaperna i svenska är brokiga beroende på hur lång tid de nyanlända hunnit befinna sig i Sverige. Vissa har varit här i tre år, andra bara ett halvår. Men det är inget som ses som ett hinder, istället hanterar man det genom att försöka se till att alla kommer få det stöd de behöver för att genomföra kursen.

– Vi strävar efter en grupp på cirka tio personer, berättar Victor. Eftersom deltagarna har kommit olika långt med svenska språket är det viktigt med lagom många deltagare så att varje person kan få den hjälp som behövs. Vi kommer att läsa och skriva på svenska och förutom att utveckla själva skrivandet kommer det också att handla om att ha textsamtal och muntlig framställning.

Majoriteten av deltagarna kommer från det härjade Syrien eller har efter flykt från Palestina kommit till Sverige via Syrien. Två stycken kommer direkt från Palestina.

– Poängen med projektet har flera dimensioner. Vi vill sträva efter att ge varje enskild nyanländ ett ansikte och ett namn, säger Victor. Men det handlar också om att kunna ge svenskar del av hur någon som invandrar till Sverige uppfattar tillvaron här. Integration med ord kräver en större insats än ordlösa evenemang som sport till exempel. Det ska bli jättespännande och en stor utmaning för mig att vara med.

Vilket ämne de väljer att skriva om är helt fritt. Många vill berätta om flykten, kriget och hur det är att komma till Sverige men också om tiden innan kriget, hur livet var innan allt hände.

– Jag har träffat alla deltagarna nu, säger Victor. De är otroligt starka personer och sprider en energi som gör att det känns ännu viktigare att få göra detta. Framförallt med den splittrande debatt om att utestänga folk från vårt land som rasar just nu, tillägger han. Nu kan jag hjälpa de här människorna genom att dela med mig något som jag kan till dem. De kämpar med sina liv och försöker göra något, det är viktigt att vara med och stödja dem i det.

Kursen börjar i augusti och kommer sedan att löpa regelbundet över 16 tillfällen fram till nästa vår. Då ska det förhoppningsvis ha skrivits texter som kan samlas i en antologi som efter tryck ska lanseras under Bokdagarna i Dalsland 2017.

– Detta är första gången och vi prövar oss fram, säger Victor. Men vi hoppas att nå fram till målet och går det bra är tanken att fler unga nyanlända ska kunna få chansen att utveckla sitt läsande, skrivande och berättande.

 

Foto: Åsa Carlsson

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

BROTTSTYCKEN – SÅVITT JAG KOMMER IHÅG

Brottstycken kom till när jag efter ett långt yrkesliv som försvarsadvokat tänkte på alla händelser och episoder som passerat revy under alla år. Jag tänkte på de fantastiska personer jag mött i mitt yrke. Jag ville gärna ge dessa människor den röst de inte fått inför rätta. De tankar de velat ge uttryck för men aldrig fått.

Carl J. Tengström kommer ursprungligen från Finland där han föddes i Åbo. Efter skolgång i Finlands äldsta skola med anor från munktiden flyttade Carl utomlands, först till Freiburg im Breisgau i Sydtyskland,där han läste medicin och senare till Bern i Schweiz och Hamburg i Nordtyskland, där han avslutade sin utlandstid med studier i internationell rätt. Återkommen till Sverige började Carl läsa juridik i Uppsala. Det blev början till hans ”brottsliga” bana. Efter sin aktiva tid som försvarsadvokat är Carl numera verksam som översättare och författare.

Läs mer på författarens hemsida

(...) Läs hela artikeln »