Författaren Inger Alfvén
Författaren Inger Alfvén har gått bort. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

Författaren Inger Alfvén är död: ”En ikon”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Inger Alfvén har gått bort, meddelar hennes familj till TT.
– Inger blev med åren en ikon för yngre svenska författare, säger hennes förläggare Eva Bonnier.

Inger Alfvén föddes i Stockholm 1940 och tog socionomexamen 1964. Återkommande teman i hennes författarskap är existentiella och moraliska konflikter, som könsroller, kärlek och ensamhet.


ANNONS


Dotter till en dotter från 1977 brukar räknas som hennes genombrottsroman. Andra kända romaner är ”Städpatrullen” (1976) ”s/y Glädjen” (1979) som filmatiserades 1989, ”En moder har fyra döttrar” (1994) och Mandelkärnan (2006).

Tillbringade somrarna i Kärradal

När TT når litteraturvetaren och journalisten Maria Schottenius befinner hon sig bara några hundra meter från det hus i Kärradal utanför Varberg där Inger Alfvén tillbringade sina somrar som barn. Schottenius berättar att det var modern Kerstin Eriksons släkthus, där hon och fadern Nobelpristagaren i fysik Hannes Alfvén bodde tillsammans med familjen.

”Inger Alfvén älskade sitt sommarställe, och på många sätt har det satt spår i hennes författarskap”, skriver Maria Schottenius i en kommentar till TT.

Hon fortsätter:

ANNONS

”Hon hade ett särskilt sinne för de subtila komplikationer som kunde rymmas i en familj. Och hon var oerhört skicklig på att lägga ut nät av psykologiska förutsättningar för att sedan dra åt kring den sprattlande fångsten. Partnerbyten kunde, som hos Shakespeare ske nästan omärkligt som i ringdans, när alla plötsligt står med en ny person i handen”.

”Hon såg människor”

Eva Bonnier, förläggare på Albert Bonniers förlag, var Inger Alfvéns förläggare under många år. Hon beskriver sin relation med Alfvén som både professionell och vänskaplig.

– Inger blev med åren en ikon för yngre svenska författare. Hon har givit oss en rad fantastiska romaner.

TT: Vad var hennes styrka som författare?
– Hennes relationsskildringar. Hon såg människor och hur personer reagerar – det som är viktigt när man skriver.

Maria Schottenius beskriver hur relationsskildringarna berörde henne:

”Man var alltid säker i hennes litterära känslighet, men osäker i de psykologiskt raffinerade familjeberättelser hon utsatte oss för. Skarp, djup, tankeväckande. Inger Alfvén kunde sitt hantverk och visste vad hon ville använda det till”.

2002 debuterade Alfvén också som dramatiker med pjäsen ”Regnbågens rot”.


ANNONS


Parallellt med författarskapet har hon även arbetat som handledare i Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.

Inger Alfvén blev 82 år gammal och avled i stillhet under natten mot tisdagen.

Rättat: I en tidigare version hade Inger Alfvéns far Hannes Alfvén fått fel förnamn.

Text: Madeleine Bäckman/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …