26 juli 2022 – en dag i litteraturens historia

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Ett 15-tal titlar hos Bokinfo, bland dem Det som ger oss våra namn av singaporianska poeten Alvin Pang och barnboken Allt du behöver veta om geografi av Alice James.

🎂 Födelsedagar: Idag firar vi Carl-Johan Vallgren (född 1964) som 2002 fick Augustpriset för sin roman Den vidunderliga kärlekens historia. På senare år har han bland annat skrivit memoarboken Mikael Persbrandt : så som jag minns det. Även irländske författaren George Bernard Shaw (1856-1950) föddes den 26 juli och fick Nobelpriset i litteratur 1925. Mest känd är han kanske för pjäsen Pygmalion (1912).

🌭 Bellmandagen firas den 26 juli, enligt Wikipedia för att det är dagen då en minnesfest för Carl Michael Bellman hölls 1829 vid nuvarande Bellmansro på Djurgården i Stockholm i samband med invigningen av Bellmansbysten på platsen. Passande boktips: Carl Michael Bellman : nymfer och friskt kalas av Edvard Matz eller kanske Dikter 1 : Fredmans epistlar.🎪 Bokfest. Bokdagarna i Dalsland slog besöksrekord före pandemin. Sedan dess har den litterära festivalen sänts digitalt och arrangerats i mindre skala. Nu är evenemanget tillbaka i sin fysiska form. Enligt huvudansvarige Viktor Estby har Bokdagarna i Dalsland aldrig sålt så mycket förköpsbiljetter som i år.

🏆 Eisnerpris. Grafiska romaner är populära och i samband med San Diego Comic-con 21-24 juli delades Will Eisner Comic Awards 2022 ut. Priset för Best New Graphic Novel gick till Monsters av Barry Windsor-Smith som även fick ytterligare två priser. Publishers Weekly rapporterar om en rad bokrelaterade vinnare men det går även att hitta alla vinnare och nominerade på Comic-Cons hemsida.

💐 Dödsfall. Alan Grant (som skrivit manus till bland Batman och Judge Dredd och skapat en rad superskurkar) är död. Han blev 73 år. Förutom att Grant jobbat med några av de största titlarna i serievärlden gjorde han sig känd för att fostra och upptäcka nya talanger, exempelvis hittade han ett manus av då okände Alan Moore i manushögen på 2000 AD och skickade ett uppmuntrande brev till Moore, skriver IGN Nordic.

Vad sägs om att jobba 12 månader på en lyxig resort på en ö i Maldiverna med start i höst? Foto: iStock.

🏝️ Drömjobb. Tänk att kunna gå barfota till jobbet som bokhandlare. Och där bokhandeln ligger på en obebodd ö (förutom den 5-stjärniga lyxresort där du bor). Just nu finns det faktiskt ett sånt jobb ledigt: Barfotabokhandlare sökes.

Här är alla de 13 nominerade böckerna på Booker Prize 2022 long list. Foto: Booker Prize.

🏆 Bookerpriset. Juryn har spikat sin långa lista med nominerade böcker och författare till årets Booker-pris. Bland 2022 års nominerade finns den yngsta och den äldsta nominerade författaren genom tiderna. Åtminstone två titlar finns eller kommer att finnas på svenska. Här är de 13 nominerade till Bookerpriset 2022.

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.

🗝️ Deckardirektör. Årets Glasnyckel (det stora nordiska priset till bästa kriminalroman) går till Morten Hesseldahl som förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Det innebar även att den svenska sviten med fem raka titlar bröts. Inte någon av hans böcker finns på svenska. Ännu.


Uppdateras under dagen …