26 juli 2022 – en dag i litteraturens historia

Utgivningar idag: Ett 15-tal titlar hos Bokinfo, bland dem Det som ger oss våra namn av singaporianska poeten Alvin Pang och barnboken Allt du behöver veta om geografi av Alice James.

🎂 Födelsedagar: Idag firar vi Carl-Johan Vallgren (född 1964) som 2002 fick Augustpriset för sin roman Den vidunderliga kärlekens historia. På senare år har han bland annat skrivit memoarboken Mikael Persbrandt : så som jag minns det. Även irländske författaren George Bernard Shaw (1856-1950) föddes den 26 juli och fick Nobelpriset i litteratur 1925. Mest känd är han kanske för pjäsen Pygmalion (1912).

🌭 Bellmandagen firas den 26 juli, enligt Wikipedia för att det är dagen då en minnesfest för Carl Michael Bellman hölls 1829 vid nuvarande Bellmansro på Djurgården i Stockholm i samband med invigningen av Bellmansbysten på platsen. Passande boktips: Carl Michael Bellman : nymfer och friskt kalas av Edvard Matz eller kanske Dikter 1 : Fredmans epistlar.



🎪 Bokfest. Bokdagarna i Dalsland slog besöksrekord före pandemin. Sedan dess har den litterära festivalen sänts digitalt och arrangerats i mindre skala. Nu är evenemanget tillbaka i sin fysiska form. Enligt huvudansvarige Viktor Estby har Bokdagarna i Dalsland aldrig sålt så mycket förköpsbiljetter som i år.

🏆 Eisnerpris. Grafiska romaner är populära och i samband med San Diego Comic-con 21-24 juli delades Will Eisner Comic Awards 2022 ut. Priset för Best New Graphic Novel gick till Monsters av Barry Windsor-Smith som även fick ytterligare två priser. Publishers Weekly rapporterar om en rad bokrelaterade vinnare men det går även att hitta alla vinnare och nominerade på Comic-Cons hemsida.

💐 Dödsfall. Alan Grant (som skrivit manus till bland Batman och Judge Dredd och skapat en rad superskurkar) är död. Han blev 73 år. Förutom att Grant jobbat med några av de största titlarna i serievärlden gjorde han sig känd för att fostra och upptäcka nya talanger, exempelvis hittade han ett manus av då okände Alan Moore i manushögen på 2000 AD och skickade ett uppmuntrande brev till Moore, skriver IGN Nordic.

Vad sägs om att jobba 12 månader på en lyxig resort på en ö i Maldiverna med start i höst? Foto: iStock.

🏝️ Drömjobb. Tänk att kunna gå barfota till jobbet som bokhandlare. Och där bokhandeln ligger på en obebodd ö (förutom den 5-stjärniga lyxresort där du bor). Just nu finns det faktiskt ett sånt jobb ledigt: Barfotabokhandlare sökes.

Här är alla de 13 nominerade böckerna på Booker Prize 2022 long list. Foto: Booker Prize.

🏆 Bookerpriset. Juryn har spikat sin långa lista med nominerade böcker och författare till årets Booker-pris. Bland 2022 års nominerade finns den yngsta och den äldsta nominerade författaren genom tiderna. Åtminstone två titlar finns eller kommer att finnas på svenska. Här är de 13 nominerade till Bookerpriset 2022.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL