22 juli 2022

Utgivningar idag: Ett trettiotal nya böcker, varav många dock är MP3- och eboksutgåvor av tidigare utgivna. Men helt ny är Sveriges fantastiska historia – Vikingatiden av Fabian Göranson, andra boken i serien för ”vetgiriga 5-12-åringar”. Falkens flykt : och den stora evakueringen över Östersjön 1943-1944 av Marcus Wallén känns aktuell i dessa tider. I tiden ligger väl även Koryféerna. En konspirationsroman av Lena Andersson.

🎂 Födelsedagar: Susan Eloise ”S.E.” Hinton är född 22 juli 1948 debuterade 1967 med boken Outsiders som hon skrev när hon gick på high school och blivit en ungdomsklassiker. Enligt vissa var det Hinton som introducerade YA-genren. Hon har skrivit flera böcker som filmatiserats, bland andra Outsiders, Rumble Fish och That Was Then, This Is Now.

🥧 Pi-approximationsdagen firas i vissa kretsar 22 juli eftersom 22/7 är en approximation av pi, något bättre än 3,14. Annars är pi-dagen den 14 mars (eftersom det skrivs 3/14 med amerikanskt datumformat). Okej, boktips? Berättelsen om Pi av Yann Martel är helt underbar, men har naturligtvis ingenting med matematik att göra. Ej att förväxla med A History of Pi av Petr Beckmann som faktiskt handlar om talet pi. En mer långsökt koppling är det amerikanska uttalet av pi som gör att man firar pi-dagen med att äta paj (pie): Pajer : salta, söta, matiga och gröna av Lena Söderström.



😮 Emojinyheter. Förra veckan presenterade Unicode Consortium listan med årets nya emojikandidater. Bara 31 stycken. Bland dem en älg, en åsna och en gås. Och symbolen för Wifi. Detta är fortfarande bara förslag, inte slutliga. Man försöker minska antalet nya emojis (som exploderat från 700 stycken 2010 till över 3600 idag) per år. Vi borde alltså kunna variera oss mer här på Boktugg.

🌶️ Spanskväxt. Den spanska bokmarknaden växte under 2021, i alla fall jämfört med 2020. Försäljningen steg med 5,6 procent till drygt 2,5 miljarder euro. Barn- och YA-böcker ökade med 17,8 procent. Överraskande nog minskade försäljningen av grafiska romaner – som haft en extremt stark tillväxt i USA. (Publishing Perspectives)

Med den psykologiska thrillern Minnesförlusten lämnar Anna Fredriksson feelgood-genren. Bild: Gabriel Liljevall

😨 Genrebyte. Efter tio feelgoodromaner byter Anna Fredriksson genre. I augusti kommer den psykologiska thrillern Minnesförlusten ut, men fortfarande är det relationer mellan människor som står i centrum. I en intervju berättar Anna vad som lockar med spänningsromanen.

🎥 Filmatiseringar. YA-författaren E. Lockhart har nu legat 22 månader på NY Times Bestseller-lista med We Were Liars (2014), en backlistsuccé tack vare Tiktok. Utgiven på svenska som Kanske är det allt du behöver veta samma år, men återutgiven i pocket med titeln Vi var lögnare förra året. Nu ska den boken filmatiseras rapporterar Deadline. So-Called Company och Universal Television har köpt rättigheterna till den och två andra Lockhart-titlar: We Were Liars, Family of Liars and Again Again. En familj av lögnare kom för övrigt på svenska i maj 2022.

👵 Torsdagspaus. Författaren Richard Osman har haft stora framgångar med sin serie Thursday Murder Club som blivit bästsäljare i flera länder, bland annat Sverige där Torsdagsmordklubben (2021) följts av Mannen som dog två gånger (2021) och Kulan som inte träffade (okt 2022). Men nu tar Osman paus från den serien för att skriva en ny serie som han beskriver som ”Torsdagsmordklubben möter Da Vinci-koden”. Han lovar dock att skriva fler böcker sina fyra karaktärer i mordklubben i framtiden. (The Bookseller)

👎 Fake reviews. Amazon tar i med hårdhandskarna mot fejkrecensioner genom att stämma administratörerna för 10 000 Facebookgrupper. I dessa grupper köps och säljs recensioner på (främst) Amazon. En av många produktkategorier som har problem med fejkade recensioner är böcker där författare och förlag lockas att köpa femstjärniga betyg och positiva omdömen. Amazons utmaning är att skilja äkta från falska recensioner.

🌆 Världsbokshuvudstad. Strasbourg i Frankrike har utsetts till Unescos World Book Capital 2024 och övertar rollen den 23 april det året. World Book Capital startade med Madrid 2001. Just nu är det Guadalajara (Mexiko) 2022 som lämnar över till Accra (Ghana) 2023. (Publishing Perspectives)

⚖️ King som vittne. Rättegång närmar sig (1 augusti) för amerikanska justitiedepartementet som vill stoppa Penguin Random Houses köp av Simon & Schuster. En lista med vittnen har nu presenterats och den innehåller både bästsäljande författare som Stephen King och förlagschefer som Michael Pietsch (Hachette), Jonathan Karp (S&S), Markus Dohle (PRH) och Don Weisberg (Macmillan). Ett antal litterära agenter förväntas också kallas. (The Bookseller)

🌍 Ukrainatortyr. Den ukrainske journalisten och författaren Stansislav Asejev kidnappades 2017 från sitt hem av av ryska ockupationsstyrkor. I nästan tre år hölls han fången Rysslands hemliga koncentrationsläger i staden Donetsk. Han överlevde tortyren och skrev boken The Torture Camp on Paradise Street, som utkom i Ukraina i december 2020 och därefter i flera andra länder. Svenska förlaget Bite the Bullet Press har köpt rättigheterna och släpper boken på svenska den 24 februari 2023 – årsdagen för den ryska invasionen av Ukraina.
– Jag kan inte nog understryka hur stolta vi är över att få ge ut Stanislav Asejevs omskakande vittnesmål. Stanislav Asejev skriver rakt, skarpt och med en röd tråd av svart humor. Boken är oförglömlig, säger förläggare Lisa Bjurwald i ett pressmeddelande.

🤳 Facebook fimpar feed. Världens mest lästa bok, Facebook, gör om igen. Efter att ha dödat den organiska räckvidden för Facebooksidor så är det dags för radikala grepp i jakten på att bli en Tiktok-klon. Du kanske redan har sett tendenserna eftersom FB testar alla förändringar i förväg. Skiftet sker i appen (började rullas ut igår) och i browsern senare i år, enligt Axios. Videos som Reels och Stories får mer framskjutna placeringar och urvalet styrs av vad du tidigare klickat på. Huvudflödet ska inte längre heta ”News feed” och Facebook tar tydligt ett steg bort från förmedling av nyhetslänkar. Upplevelsen av Facebook kan därför komma att gå från socialt nätverk till mer av ”a content and product discovery engine”. Återstår att se vad det innebär för författare, läsare och förlag?

📧 Nyhetsbrev. Idag kom vårt 395:e nyhetsbrev ut med rubriken Maratonlopppet. Men det har du redan sett i din inbox – för du prenumererar väl?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL