Lisa Bjurwald startar förlag för granskande och orädd journalistik

Journalisten och författaren Lisa Bjurwald startar förlaget Bite the Bullet Press. Bild: Niklas Nyman

Lisa Bjurwald startar förlaget Bite the Bullet Press med fokus på att ge ut engagerande och granskande facklitteratur. Något hon har erfarenhet av sedan många år, både som författare och journalist.

Förlaget har fått namnet Bite the Bullet Press, ett talande uttryck för vad förlaget vill åstadkomma.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Det är ett engelskt uttryck, jag ville ha ett namn på engelska för tanken är att vara ett internationellt förlag. Det betyder resiliens, som blivit ett svenskt ord nu, eller motståndskraft, att bita ihop. Det handlar om granskning och vikten av granskande och orädd journalistik, säger Lisa Bjurwald. 

Även om hon räknar med i huvudsak svenska läsare vill hon gärna att böcker översätts samtidigt som de ges ut på svenska. Förutom svenska författare ger hon gärna ut utländska manus, om ämnet är intressant även ur ett svenskt perspektiv. Lisa Bjurwald söker författare med koll på samtiden.

Förlaget ska ge ut böcker skrivna med långsiktighet, böcker som ger läsaren något mer än bara ett tidningsreportage. Texterna måste kännas och ska ge en djupgående analys eller utblickar i världen.

– Boken ska kännas oumbärlig, det ska vara måste-läsning. Fackboken behövs, den kan förändra världen. Men det är svårt nog att få folk att betala för artiklar, därför måste de rent krasst också gå att sälja till så många som möjligt, säger Lisa Bjurwald.

Rent praktiskt funderar hon mycket på prissättning. Danskt band ger en aktuell reportagekänsla och är billigare än inbundet, och det är långt ifrån säkert att fackböcker ges ut som pocket. E-böcker är en möjlighet att nå ut, men att de inte slagit på samma sätt som ljudböcker i Sverige förundrar henne. En webbshop är självklart.

– Jag förstår inte varför inte alla förlag har det? Det är väl självklart att man vill sälja sina böcker?

Den författare som blir utgiven av Bite the Bullet Press kan räkna med en oerhört engagerad förläggare.

– Jag vill få ut boken på så många platser som möjligt. Det blir många evenemang som bokmässor och litteraturfestivaler. Det är jätteviktigt när det gäller samhällsdriven facklitteratur att vara med i samhällsdebatten, man kan tänka sig paneldiskussioner med experter. Alla resurser läggs på böckerna, det blir inga slentrianpressmeddelanden. Eftersom få böcker ges ut varje år drunknar inte utgivningarna i flödet.

Lisa Bjurwald räknar med att förlaget under 2023 ger ut två till fyra böcker och kanske fem till åtta under 2024.

Så fort förlagets konto på sociala medier öppnades kom de första manuspitcharna. I ett senare inlägg förklarar förlaget vad det är ute efter: Författare som gärna redan arbetar i ett skrivande yrke och som kan argumentera för bokens ämne, dess potential att beröra och varför hen är rätt person att skriva om det.

– Varför är det här intressant? Ju mer specifikt och insatt desto bättre.

För att starta förlaget hoppade Lisa Bjurwald av sitt arbete som pr- och kommunikationschef på LB förlag där hon stannade endast ett halvår. En utlösande faktor var kriget i Ukraina.

– Min provanställning gick ut 18 mars, tanken var att jag skulle fortsätta efter det. Men ett invasionskrig i Europa? Hela världen omkullkastades och jag kände att jag ville satsa på det här. Jag har jobbat som journalist i 25 år, jag dras till de stora frågorna. Man gör inte ett bra jobb om man egentligen vill göra något annat.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.