Anna Fredriksson lämnar feelgood och släpper psykologisk thriller

Med den psykologiska thrillern Minnesförlusten lämnar Anna Fredriksson feelgood-genren. Bild: Gabriel Liljevall

Efter tio feelgoodromaner byter Anna Fredriksson genre. I augusti kommer den psykologiska thrillern Minnesförlusten ut, men fortfarande är det relationer mellan människor som står i centrum.

Anna Fredriksson debuterade 2011 med relationsromanen Sommarhuset och därpå följde nio böcker som har kallats feelgoodromaner. Förlaget kallar dem ibland för ”feel real” efter att en bokbloggare kommenterat hur verklighetstrogna de är.

– Jag vill att mina böcker ska sluta lyckligt, men det handlar om mänskliga relationer som ska kännas autentiska. Jag kan absolut passa in i feel real.

Önskan om det autentiska tar Anna Fredriksson med sig till den psykologiska thrillern Minnesförlusten, där läsaren får följa Klara som vaknar upp på ett sjukhus utan att komma ihåg någonting. Tillsammans med en psykolog försöker hon hitta sanningen om sig själv, men i bakgrunden anas en annalkande fara.

Det är spänning, men absolut inte våld och blod. Det är relationerna mellan människor som Anna dras till. Utmaningen med att skriva en thriller som ska kännas verklig handlar om att hitta en intrig som håller spänningen vid liv och här kommer Annas hantverkskunnande in.

– Jag har jobbat med att skriva manus till film och tv i 30 år. Det är länge och man får en sorts dramaturgi i ryggraden. Det handlar om att fördjupa och eskalera och i en thriller finns ett hot som bakgrund. Hur ska huvudpersonen hantera det? Jag vill att det ska vara autentiskt, det ska kännas att det är på riktigt.

Kan man tänka sig att boken filmatiseras?

– Frågar du mig så absolut. Ingen skulle bli gladare än jag om det blev så, men det är ju tyvärr inte upp till mig. I så fall vill jag skriva manus själv!

Genrebytet innebär en nystart för Anna Fredriksson som sökte en kreativ kick. Den har hon fått. Minnesförlusten släpps 19 augusti och Anna arbetar på nästa bok som planeras komma 2023. Det blir en fristående bok, också den en psykologisk thriller med relationer i centrum.

Har du helt lämnat feelgood-genren?
– Just nu är det spänning som gäller, jag tycker att det är jätteroligt för mig som författare. Men jag kanske får en längtan efter det mysiga och varma igen, vem vet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL