Harry Potter-sporten byter namn från quidditch till quadball

Quidditch blir quadball. Arkivbild: Phelan M. Ebenhack/AP/TT.

Sporten quidditch, baserad på den fiktiva Harry Potter-sporten med samma namn, blir quadball, skriver The New York Times.

Namnbytet är ett sätt att ta avstånd från J K Rowlings uttalanden om transpersoner, som representanter för sporten beskriver som ”anti-trans”.

Det var 2005 som quidditch tog steget från boksidorna ut i den verkliga världen. I sporten tar sig utövarna runt planen med kvastar mellan benen och försöker få en boll genom en målring.

Det finns omkring 100 officiella quidditchlag runtom i världen. Den 23 juli startar EM i quidditch i Irland, med det svenska landslaget bland deltagarna.

Ett namnbyte har tidigare diskuterats då Warner Bros äger rättigheterna till varumärket quidditch.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.