Charlotte Sirc och Elisabeth Öhman har startat forumet Ölandsförfattarna. Foto: Pressbild

Gotland får se upp – nu tar Öland ny plats i litteraturen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kanske är det ljuset, det karga och skiftande landskapet – eller något helt annat som gör att intresset för Öland i litteraturen förefaller ha ökat. Oavsett genre finns böcker med Öland som fond, här ger Elisabeth Öhman sju tips. Är Öland det nya Gotland?

Gotland har länge haft en stark plats hos författare, både som en plats att skriva på och som skådeplats för handling. Antalet fiktiva brott som begåtts på Gotland överträffas troligen endast av de svårt prövade, och förvisso fiktiva, byarna i engelska Midsomer. Men nu kommer Öland stort.


ANNONS


Det här överraskar inte författaren Elisabeth Öhman som är bosatt på ön. Tillsammans med författaren, lektören och översättaren Charlotte Sirc ligger hon bakom sammanslutningen Ölandsförfattarna. Syftet är att samla författare som skriver om Öland, att lyfta öländsk litteratur och författare med koppling till Öland. Dessutom vill man skapa möten mellan läsare och författare, men också ge författare en chans att träffas.

– Intresset för Öland har ökat överlag. Jag tror det har att göra med miljön till största delen, ljuset, naturen, det karga landskapet i norr och de bördiga jordbruksmarkerna i söder, säger Elisabeth Öhman.

På torsdag 21 juli håller Ölandsförfattarna sitt tredje event sedan starten, där de bjudit in författare med Ölandskoppling till panelsamtal och bokbord på Ölands museum Himmelsberga. På scenen kommer flera författare med Ölandskoppling att presentera sina författarskap, bland andra Sanna Mac Donald som är uppvuxen i Kalmar och på Öland, Nina Lekander och Anna Winberg Sääf som bor på Öland och Jenny Clevström som tillbringat många somrar på Öland. Anna Winberg Sääf skriver nu, tillsammans med Katarina Ekstedt, på en uppföljare till thrillern Nord som ska utspela sig på en fiktiv restaurang just på Öland.

Bland bokborden på Himmelsberga återfinns många författare, till exempel sommarölänningen Kristina Sjögren, som bland annat skrivit den historiska romanen Kvinnokungen om drottning Kristina.

ANNONS

Elisabeth Öhman tror på fortsatt intresse för Öland, solens och vindarnas ö, både litterärt och generellt. Till nästa år finns tankar om en öländsk bokmässa.

 Ölandsförfattarna vill samla Ölands verksamma författare, men sedan tidigare finns hela tre litterära sällskap på ön. Margit Friberg-sällskapet vill sprida kunskap om författaren och hennes verk, Sällskapet Erik Johan Stagnelii Vänner som vill uppmärksamma poeten Stagnelius och Anna Rydstedt-sällskapet som vill lyfta författarens diktning.

7 böcker som utspelar sig på Öland – Elisabeth Öhman tipsar

Skuggliljan av Johanna Mo

Spänningsromanen Skuggliljan är Johannas andra del i serien Ölandsbrotten. Här landar vi rakt in i polisen Hanna Dunckers liv där mörka familjehemligheter kontrasterar den suggestiva stämningen kring Möckelmossen på södra Öland.

Benvittring av Johan Theorin

Med Benvittring utvidgar Johan Theorin sin deckarserie Ölandssviten. Vi möter återigen skutskepparen Gerlof Davidsson som hamnar i ett sammelsurium av mysterier med norra Ölands alvar som dramaturgisk fond.

Ölandssången av Tove Folkesson

Ölandssången avslutar trilogin om kalmarjägarinnan Eva och blir till en nutida bildningsroman där mormor Stickans ”aldrig hörda melodier” spelas upp bland de öländska släkthemligheterna.

Det röda äpplet av Lennart Sjögren

Som en av vår tids stora poeter placerar ölänningen Lennart Sjögren oss under fruktträdets skugga med sin senaste långdikt. I åldrandets förgänglighet gäckar minnet det glödande äpple som en gång var ”glänsande rött utanpå, saftigt vitt inuti”.

Djävulens hand av Jan Mårtensson

När Johan Kristian Homan semestrar bland Ölands orkidéer och näktergalar inträffar ett egendomligt mord vid Ismantorps fornborg. Är det den objudna gästen Döden som spökar bland stenmurarna i skogens hotfulla dunkel?

Huset med de gamla damerna av Tomas Arvidsson

Läkaren Johannes Bark semestrar på Kung Gustav V:s vilohem i Borgholm på Öland. När ett mord inträffar ökar spänningen och intrigerna i de eleganta salongerna – är mördaren en av de rekreationsbenägna gästerna? 

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …