Ölandsförfattarna ska stärka den öländska litteraturen

Charlotte Sirc och Elisabeth Öhman har startat forumet Ölandsförfattarna. Foto: Pressbild

Författarna Elisabeth Öhman och Charlotte Sirc startar ett forum för Ölandsförfattare. I slutet av september arrangerar de som första event berättarafton i Sandviks missionshus. 

– Vår tanke med Ölandsförfattarna är att samla verksamma författare i ett forum. Vi vill lyfta öländsk litteratur och författare som har koppling till Öland och låta de nya, moderna rösterna omfamna den gamla berättartraditionen. Vart denna ambition tar vägen får framtiden utvisa, men vi har redan fått ett jättefint positivt gensvar och bra snurr på den nystartade Facebook-sidan, säger Elisabeth Öhman, som är initiativtagare till forumet tillsammans med Charlotte Sirc.

Elisabeth Öhman är författare på heltid och har bland annat skrivit romanerna Drottningklockan, Renässansringen och Pärlbroschen. Charlotte Sirc arbetar som lektör, redaktör och översättare, har varit redaktör för boken När mammor dör och ger våren 2022 ut sin första roman Han köpte min tystnad.

Planerna på Ölandsförfattarna har legat och grott sedan 2019, och så småningom hoppas grundarna kunna driva det som en förening med möjlighet till medlemskap. Elisabeth och Charlotte berättar att de vill skapa ett forum för litteraturen och de öländska författarna. Tanken med Ölandsförfattarna är att föra ut och stärka den öländska litteraturen i samhället, skapa gemenskap mellan författare med anknytning till Öland och att öka kontakten med läsare. Olika litterära evenemang ska arrangeras i egen regi och i samarbete med andra kulturaktörer. 

Ölandsförfattarnas första event blir under Ölands Skördefest 30 september–2 oktober 2021 då de arrangerar Berättarafton i missionshuset i Sandvik på norra Öland med författarna Johan Theorin, Johanna Mo och Tove Folkesson. Temat är öländska berättarmiljöer och alla tre författare har en stark koppling till Öland i sina böcker.

– Öland har ett värdefullt kulturarv som omfattar såväl författare som konstnärer och formgivare. Berättartraditionen har djupa rötter i varierande genrer och har burit fram litterära storheter som Margit Friberg, Anna Rydstedt och Erik Johan Stagnelius, vars författarskap idag vårdas i egna sällskap, säger Elisabeth Öhman. 

Som exempel på välkända, nu verksamma författare finns Lennart Sjögren, Barbro Lindgren och Anders Johansson medan den äldre berättargenerationen kan karaktäriseras av bland andra Verner von Heidenstam vars spektakulära bröllop 1896 ute på ön Blå Jungfrun i Kalmarsund blivit mycket omskrivet liksom Vilhelm Moberg som lär ha fått inspirationen till Raskens i en liten stuga på Öland.

– På senare år har ett ökande antal författare gett ut böcker med öländsk anknytning i skiftande genrer. På Öland finns en alldeles unik miljö där fåken, skuggorna, månljuset, dimmorna, stenmurarna och alvarsmarken inspirerar. Kanske är det mystiken som förtrollar?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.