18 juli 2022

Utgivningar idag: Förra årets julkalender släpps som pappersbok, Mordnatt råder, tyst det är i husen av Sofia Rutbäck Eriksson och Mattias Boström. Idag kommer även sjätte boken i serien Ellens val: Förbjuden längtan av Elvira Berg Ashby.

🎂 Födelsedagar: William Thackeray (1811-1863) var född den 18 juli. Mest känd för romanen Fåfängans marknad och för att ha myntat orden snobb och kapitalism. Det var även journalisten och författaren Hunter S. Thompson (1937-2005) som blev internationellt känd i samband med publiceringen av boken Hell’s Angels som han skrev efter att ha levt med mc-gänget i ett år. Boktips för den som vill veta mer om honom: Hunter: Hunter S. Thompsons vilda och sällsamma leverne av E. Jean Carroll.

Mandeladagen är en dag som firas på Nelson Mandelas (1918-2013) födelsedag, 18 juli. Därför får boktipsen bli Fängelsebreven av Zamaswazi Dlamini-Mandela och Nelson Mandela samt Fortsätt framåt : åren som president av Mandla Langa och Nelson Mandela.



🧸 Ökad barnboksförsäljning under perioden jan-maj 2022 i USA, enligt NPD. Siffror från Bookscan visar att barn- och YA-titlar ökat 19 procent jämfört med 2019 års förpandemiska försäljning. Böcker som ingår i en serie står för två av tre sålda barnböcker.

💋 YA-boom. 2018 såldes 8 miljoner YA-böcker (young adult = unga vuxna) i USA. Från svackan under 2019 och 2020 (7 miljoner/år) under pandemin ökade denna till 12 miljoner 2021 och i år har den redan passerat 11 miljoner exemplar. Förklaringen? BookTok är en mycket viktig faktor. (Publishers Weekly)

Nytt nummer av Kalle Anka med Caroline Seger som seriefigur.

Ankboll. Det svenska fotbollslandslaget spelar just nu fotbolls-EM i England och vann sin grupp. Nya numret av Kalle Anka & Co (släpps 19 juli) pryds av Caroline Seger och i en serie inne i tidningen syns flera andra ankifierade europeiska storstjärnor: danska Pernille Harder, norska Caroline Graham, finska Linda Sällström och tyska Alexandra Popp. Kuriosa: senaste och enda gången en svensk fotbollsspelare tidigare synts på omslaget till Kalle Anka & C:o var i samband med fotbolls-EM 2012, med en viss Zlankan Ibraformovich.

🕊️ Krigsvittne. Den ryske krigsveteranen Arkadij Babtjenko skildrar krigets vardag in till minsta köttsår och ruttnande fotsula. Hans vittnesmål om det besinningslösa våldet inom den ryska armén är en möjlig nyckel till övergreppen i ukrainska städer som Butja och Mariupol. Intervju idag med Ola Wallin om Babtjenkos nya debutbok och idag lika aktuella Krigets färger : ett vittnesmål. Snart kommer han med nya boken Rysslands förlorade seger.

Fyra böcker med omslag, framsida och rygg. Vilket är viktigast för bokförsäljningen? Foto: Boktugg.

💡 Fram eller bak? Vad är viktigast för köpbeslutet – framsidan eller baksidan på boken? Och hur förändras det när vi går från fysiska till digitala böcker? Det är ämnet för Analysbrevet som gick ut till prenumeranter idag.
LÄS: Är fram- eller baksidan viktigast på ett bokomslag?

📕 Stöldgods. En försvunnen anteckningsbok som har tillhört August Strindberg dök i förra veckan upp på en auktion i London, skriver Dagens Nyheter. Anteckningsboken försvann från Kungliga biblioteket på 70-talet och har inte synts till sedan dess. Nu har KB polisanmält stölden och anteckningsboken är borttagen från auktionen.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,