đŸ”„ Heta författare (Nyhetsbrev #394)

VĂ€rma sig vid brasan med en god bok. Foto: iStock.

StĂ€dtid. Är du ocksĂ„ en av dem som hamstrar och har svĂ„rt att slĂ€nga? Idag fyllde vi ett slĂ€p med grejer och körde till tippen. NĂ„gra kassar med böcker faktiskt, men mest annat.

Framför allt har jag svÄrt att göra mig av med sÄdant jag gjort sjÀlv. Gamla teckningar frÄn min karriÀr som serietecknare i tonÄren. Tidningar jag gjort, frÄn dem pÄ högstadiet till sÄdana jag jobbat med under 30+ Är som journalist. Det blir snabbt mycket papper pÄ hög. Och sÄ alla idéer nedklottrade i anteckningsböcker och pÄ lösblad.

Böcker som Rensa ut & lev lÀttare : en smart guide till ordning hemma, DöstÀdning : ingen sorglig historia och Konsten att stÀda eller Spark joy fÄr det att lÄta lÀtt. Fick höra en variant pÄ radikal stÀdning: lÄtsas att det brinner och behÄll bara de saker du hinner bÀra ut pÄ 15 minuter. SlÀng resten.

Vi har nu kört en vecka med Boktuggs ”nya” startsida. Jag vet inte om du hunnit notera det ens, men hittills Ă€r reaktionerna positiva frĂ„n dem som gjort det. Vi kĂ€nner oss fram och fortsĂ€tter experimentera eller iterera.

I detta nyhetsbrev kan du lÀsa om USA:s hetaste författare och en svensk författare med mÄnga jÀrn i elden.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS. Tack alla ni som swishar in en stödslant till oss pÄ 123-483 18 71. Extra viktigt under sommarmÄnaderna nÀr annonsintÀkterna ofta Àr lÀgre.📈 Kvartalsrapport. FörsĂ€ljningen i Akademibokhandelns butiker nĂ€rmar sig 2019 Ă„rs nivĂ„er trots fĂ€rre butiker. Bokusgruppen gjorde en vinst – tack vare pensionsĂ„terbetalningar pĂ„ 26 Mkr. Det framgĂ„r av bolagets kvartalsrapport för Q2-2022 liksom att Bokus Play fortfarande vĂ€xer för lĂ„ngsamt.

🍳 MĂ„nga jĂ€rn i elden. Frederik ZĂ€ll Ă€r aktuell med fyra nya kokböcker, dessutom har hans tre barnböcker nyss slĂ€ppts som ljudböcker, med ljudeffekter och specialskriven musik. Om namnet lĂ„ter bekant Ă€ven utanför bokhyllan Ă€r det korrekt. Frederik Ă€r gitarrist i och en av grundarna till bandet Eskobar, som för övrigt slĂ€ppte en ny singel i vĂ„ras. LĂ€s lĂ„ng intervju med Fredrik ZĂ€ll.

đŸ’»Â Manustjuven. Filippo Bernardini greps av FBI och anklagades för att under flera Ă„r ha lurat till sig outgivna manus frĂ„n förlag, agenter och författare med hjĂ€lp av falska identiteter. Nu rapporterar Publishers Lunch att Bernardini kan slippa rĂ€ttegĂ„ng dĂ„ man övervĂ€ger en Deferred Prosecution Agreement (DPA) som Ă€r en form av informell villkorlig dom. Den kan innebĂ€ra böter eller straff samt övervakning men utan straffregister. (The Bookseller)

Colleen Hoover
Författaren Colleen Hoover. Foto: Chad Griffith.

📊 USA-topplista. Colleeen Hoover Ă€r den hetaste författaren i USA just nu. 5 av de 10 mest sĂ„lda vuxenböckerna i USA första halvĂ„ret 2022 Ă€r skrivna av Colleen Hoover. Totalt har hon sĂ„lt 2,96 miljoner exemplar av dessa fem titlar, allra mest It Ends with Us med 925 000 sĂ„lda böcker. Hon Ă€r en av flera författare vars backlists lyfts av TikTok-effekten.

đŸ“” Eboksstrid. Amerikanska bibliotek upplever att kostnaden för eböcker skjutit i höjden, skriver protocol. Overdrive hade 200 miljoner utlĂ„n 2016, fyra Ă„r senare (2020) mer Ă€n dubbelt sĂ„ mĂ„nga (430 miljoner). Appen Libby Ă€r en succĂ©. Men precis som i Sverige Ă€r budgeten anstrĂ€ngd. Förlagen menar att eboksutlĂ„ningen har blivit för bra och smidig, för lĂ„g friktion, och pĂ„verkar försĂ€ljningen. DĂ€rför mĂ„ste det bli dyrare att lĂ„na. KĂ€nner ni igen det svenska lĂ€get? Problemet som branschen gĂ€rna pratar runt men tvekar att hitta en lösning pĂ„.

💝 LĂ€sning & empati. Skönlitteratur ger dig ökad empati, visar forskning. Tydligen Ă€r svaret: inte alltid. Det finns flera studier som visar att lĂ€sning av skönlitteratur ökar empatin och den emotionella intelligensen. Men det finns Ă€ven de som tycker att datan inte rikigt stödjer slutsatserna. Bookriot grĂ€ver djupare i Ă€mnet och finner tecken pĂ„ att genrefiction (typ romance, spĂ€nning, fantasy) bygger empatin mindre Ă€n litterĂ€r fiction.

📣 BookerBuzzBoost. Booker Prize Foundation har utlyst ett nytt pris, men inte till förlag eller författare. Booker Prize Book Club Challenge lĂ„ter brittiska bokklubbar ansöka om att delta i tĂ€vlingen dĂ€r sex utvalda klubbar (bokcirklar) fĂ„r tĂ€vla om vem som lyckas skapa mest buzz i sociala medier kring Bookerprisets short list. (Publishing Perspectives)

⭐ Americas Next Great Author Àr en ny reality show i USA. I pilotavsnittet ska författare pitcha sin bokidĂ© till en panel med bland andra författaren Jason Reynolds. Den mest lovande pitchen belönas med 2500 dollar, dĂ€refter fĂ„r sex finalister tĂ€vla om att slutföra sina böcker pĂ„ en mĂ„nad – samtidigt som de fĂ„r olika utmaningar. Programledare blir en annan författare, Kwame Alexander (vars böcker Crossover och Surfdags! finns poĂ„ svenska). Vad den slutliga vinnaren fĂ„r? Ett bokkontrakt Ă€r ingen vild gissning. (Bookriot)

📚 Ukrainalitteratur. Ukrainsk litteratur har lĂ€nge kĂ€mpat i motvind – men kriget fĂ„r europeiska förlag att leta efter ukrainska författare. Efter ockupationen av Krim har ocksĂ„ en ny krigslitteratur uppstĂ„tt, med den lilla mĂ€nniskans upplevelse i centrum.

đŸ€– AI-samarbete. Hoi Publishing inleder ett samarbete med Reedz kring AI-översĂ€ttning och maskininlĂ€sning (talsyntes) av ljudböcker och eböcker. Reedz erbjuder numera över 80 sprĂ„k.

💘 RomanceKickstarter. Sex författare (det ska vara sĂ€rskrivet) gör en gemensam Kickstarter för varsin ny bok i gemensamma fantasy romance-serien Peculiar Tastes. MĂ„let 10 000 dollar nĂ„ddes pĂ„ tre minuter och i skrivande stund har 2583 backare bidragit med 327 700 dollar (ca 3,5 Mkr). Författarna heter Jenny Nordbak, Katee Robert (finns utgiven pĂ„ svenska av Harlequin, bland annat Hisnande möte), Adriana Herrera (tvĂ„ titlar pĂ„ svenska), Nikki Sloane, Zoey Castile och Sierra Simone. En anledning till framgĂ„ngen kan vara att tvĂ„ av författarna (Robert och Nordbak) driver Bonkers Romance med bĂ„de podcast och en bokklubb tillsammans med ljudboksinlĂ€saren Melody Carlisle. ÅterstĂ„r att se om de kan nÄ Brandon Sandersons nivĂ„er?

🍟 Köper franskt. Amerikanska RBMedia har köpt franska ljudboksförlaget Éditions ThĂ©lĂšme och tar över den befintliga katalogen samt alla nya titlar pĂ„ franska. RBMedia har sedan tidigare verksamhet i Tyskland och givetvis utgivning pĂ„ bĂ„de spanska och engelska. IgĂ„r berĂ€ttade vi att RBMedia skrivit avtal med Bookbeat. RBMedia Ă€gs av riskkapitalbolaget KKR.

đŸ’·Â Boris memoarer. Den brittiska premiĂ€rministern Boris Johnson avgick till slut. Kommer han att berĂ€tta allt om festerna i sina memoarer? Brittiska litterĂ€ra agenter ser ett intresse för Johnson-bok. Han ryktas ha fĂ„tt uppĂ„t 500 000 pund i förskott för en Shakespeare-biografi, som lades pĂ„ is 2019 efter att han blivit vald. Förskottet för Johnsons memoarer tror agenterna landar en bra bit över en miljon pund i förskott, alltsĂ„ minst 13 Mkr.

🚣 Mordmisstankar. Författaren Delia Owens som skrivit vĂ€rldssuccĂ©n DĂ€r krĂ€ftorna sjunger (filmatiseringen av boken har biopremiĂ€r i augusti) söks av polisen i Zambia. De vill förhöra Owens om mordet pĂ„ en tjuvjĂ€gare som hon kan ha bevittnat – eller varit medhjĂ€lpare till. För trogna BoktugglĂ€sare Ă€r mordhistorien ingen nyhet, vi skrev om det redan innan boken kommit ut i Sverige.

đŸ–‹ïžÂ Klimatupprop. I veckan publicerade Svenska Tecknare ett upprop för klimatet undertecknat av drygt 300 svenska konstnĂ€rer och kulturskapare med uppmaningen till Sveriges politiker att ta klimatfrĂ„gan pĂ„ största allvar inför höstens val. Bland undertecknarna finns författare och illustratörer som Inger Edelfeldt, Kent Wisti, Stina WirsĂ©n samt Emma AdbĂ„ge och Lisen AdbĂ„ge. Uppropet illustreras givetvis med tre teckningar (se en av den ovan).

đŸŒč Dödsfall. Författaren Susie Steiner Ă€r död, skriver The Bookseller. Hon avled den 2 juli efter att ha drabbats av en hjĂ€rntumör för tre Ă„r sedan. Steiner skrev Manon Bradshaw-serien dĂ€r tredje boken Tystat vittne (Lind & Co) slĂ€pptes pĂ„ svenska i mars 2022. Hon blev 51 Ă„r.

🎧 BookBeat+40K. Ett nytt avtal med RBMedia ger Bookbeat tillgĂ„ng till 40 000 engelsksprĂ„kiga ljudböcker, skriver Publishing Perspectives. Enligt Niclas Sandin, VD Bookbeat, efterfrĂ„gas engelska titlar inte bara av engelsksprĂ„kiga anvĂ€ndare utan Ă€ven pĂ„ företagets kĂ€rnmarknader som Sverige.

💊 LSD pĂ„ Netflix. Amerikanske författaren och journalisten Michael Pollan har skrivit boken Psykedelisk renĂ€ssans (Fri Tanke, 2019) om de psykedeliska substansernas historia och praktik. Idag slĂ€pper Netflix en dokumentĂ€rserie (trailer) i fyra delar med Pollan, How to change your mind. ÅterstĂ„r att se om det fĂ„r fler att upptĂ€cka hans böcker.

FultEllerSnyggt. PĂ„ tal om fula omslag sĂ„ fĂ„r Akademibokhandeln och Modernista ta emot en del kritik pĂ„ Twitter just nu. Kampanjen Ӏlskade klassiker i snygg design” har inte landat riktigt vĂ€l. ”FörlĂ„t? Fulaste jag sett”, skriver @pappamarx84 i en tweet som fĂ„tt stor spridning. PĂ„ bilden ovan ser du nĂ„gra exempel, exempelvis Edgar Allan Poes klassiker om Huset Usher som illustreras med en akustisk gitarr. NĂ„gra twitterkommentarer undrar om Virgina Woolf-omslaget Ă€r fejk. Men Boktugg kan bekrĂ€fta att det Ă€r sant. Eget rum av Virgina Woolf ser ut sĂ„ hĂ€r. Å andra sidan har fĂ„ nyutgivningar av klassiker diskuterats sĂ„ hĂ€r mycket?

đŸ—ș ZelenskyBiografi. Steven Derix och Marina Shelkunova har skrivit vad som kallas den första biografin om Ukrainas president Volydymyr Zelensky skriven för en vĂ€sterlĂ€ndsk publik. Zelensky: Ukraine’s President and His Country frĂ„n det hollĂ€ndska förlaget Alfabet har redan sĂ„lt engelska vĂ€rldsrĂ€ttigheter (exklusive nordamerika) samt till Tyskland och Norge. Redan den 4 augusti ska boken finnas pĂ„ Kindle.

đŸ“ș BarnromanTV. Jesper Danielssons debut Före och efter Klea finns nu som dramaserien Klea pĂ„ SVT Play. Danielsson har skrivit ”ett nervkittlande suggestivt och omedelbart fĂ€ngslande Ă€ventyr – perfekt streaming eller lĂ€sning för sommarlovet”, menar förlaget.

đŸŽȘ Litteraturfestival. Ă–stlitt Ă€r en nygrundad litteraturfestival som Ă€ger rum pĂ„ Rikstolvan, strax utanför Simrishamn pĂ„ Österlen. Helgen 5-7 augusti framtrĂ€der författare, dramatiker, musiker och poeter frĂ„n Kongo, Palestina, Danmark, Slovenien, Island, Singapore, Sverige och Ukraina. Arrangörer Ă€r Rikstolvan, Anti och RĂĄmus förlag.


SPONSRAT

NOFF logga

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Ditt företag hĂ€r. Med nĂ„gra fĂ„ ord och meningar, en smart pitch sĂ„ fĂ„ngar du intresset hos Boktuggs över 8000 lĂ€sare. Och fĂ„r dem att klicka pĂ„ lĂ€nken.


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny. DĂ€r finns nĂ„got för alla plĂ„nböcker. Även för den som har en budget i nivĂ„ med en inbunden bok till fullpris. Snart Ă€r det dags för höstpriserna (ja, lite högre blir de) sĂ„ boka direkt.


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal. Eller köp en annons.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.