12 juli 2022

Utgivningar idag: Den perfekta mannen? Maskulinitet och kropp i omvandling av Jesper Andreasson av Thomas Johansson gräver i begreppet manlighet. För Fantomenfans är Fantomen. Den inbundna årgången 1971, D. 2 på nästan ett kilo given i hyllan. Texter är ett slags litterär kvarlåtenskap, i form av dikter, artiklar och intervjuer av och med Ola Julén (som avled 2013).

🎂 Födelsedagar: Barnboksförfattaren Ulf Stark (1944-2017) föddes den 12 juli liksom Henry David Thoreau (1817-1862), amerikansk författare.

🥕 Fulhetens dag infaller idag den 11 juli och firas för rätten att få vara sig själv och att faktiskt inte behöva bry sig om sitt yttre. Så vad ska vi egentligen lyfta fram för boktitlar då? Några riktigt fula bokomslag? Eller kanske just att inte döma en bok baserat på dess omslag? För sanningen är ju att en bok från ett stort förlag kan se ut nästan precis hur som helst, medan ett mindre förlag eller en egenutgivare döms mycket hårdare. Men dagen handlar egentligen mer om oss människor.🚣 Mordmisstankar. Författaren Delia Owens som skrivit världssuccén Där kräftorna sjunger (filmatiseringen av boken har biopremiär i augusti) söks av polisen i Zambia. De vill förhöra Owens om mordet på en tjuvjägare som hon kan ha bevittnat – eller varit medhjälpare till. För trogna Boktuggläsare är mordhistorien ingen nyhet, vi skrev om det redan innan boken kommit ut i Sverige.

Illustration: Kalle Johansson

🖋️ Klimatupprop. Idag publicerar Svenska Tecknare ett upprop för klimatet undertecknat av drygt 300 svenska konstnärer och kulturskapare med uppmaningen till Sveriges politiker att ta klimatfrågan på största allvar inför höstens val. Bland undertecknarna finns författare och illustratörer som Inger Edelfeldt, Kent Wisti, Stina Wirsén samt Emma Adbåge och Lisen Adbåge. Uppropet illustreras givetvis med tre teckningar (se en av den ovan).

🌹 Dödsfall. Författaren Susie Steiner är död, skriver The Bookseller. Hon avled den 2 juli efter att ha drabbats av en hjärntumör för tre år sedan. Steiner skrev Manon Bradshaw-serien där tredje boken Tystat vittne (Lind & Co) släpptes på svenska i mars 2022. Hon blev 51 år.

🎧 BookBeat+40K. Ett nytt avtal med RBMedia ger Bookbeat tillgång till 40 000 engelskspråkiga ljudböcker, skriver Publishing Perspectives. Enligt Niclas Sandin, VD Bookbeat, efterfrågas engelska titlar inte bara av engelskspråkiga användare utan även på företagets kärnmarknader som Sverige.

💊 LSD på Netflix. Amerikanske författaren och journalisten Michael Pollan har skrivit boken Psykedelisk renässans (Fri Tanke, 2019) om de psykedeliska substansernas historia och praktik. Idag släpper Netflix en dokumentärserie (trailer) i fyra delar med Pollan, How to change your mind. Återstår att se om det får fler att upptäcka hans böcker.

Nya tolkningar av klassiker. Exklusivt på Akademibokhandeln.

FultEllerSnyggt. På tal om fula omslag så får Akademibokhandeln och Modernista ta emot en del kritik på Twitter just nu. Kampanjen ”Älskade klassiker i snygg design” har inte landat riktigt väl. ”Förlåt? Fulaste jag sett”, skriver @pappamarx84 i en tweet som fått stor spridning. På bilden ovan ser du några exempel, exempelvis Edgar Allan Poes klassiker om Huset Usher som illustreras med en akustisk gitarr. Några twitterkommentarer undrar om Virgina Woolf-omslaget är fejk. Men Boktugg kan bekräfta att det är sant. Eget rum av Virgina Woolf ser ut så här. Å andra sidan har få nyutgivningar av klassiker diskuterats så här mycket?

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL