Författaren Jussi Adler-Olsen. Foto: Tine Harden.

Jussi Adler-Olsen: Jag har betalt minst en halv miljard i skatt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den bästsäljande danska författaren Jussi Adler-Olsen har blivit rik på sitt författarskap. Han har betalt minst en halv miljard (danska kronor) i skatt utan att klaga och har en förmögenhet på över 100 miljoner, säger han i en intervju.

Det är Berlingske som refererar till en intervju i Børsen Pleasure där Jussi Adler-Olsen kallas ”Danmarks rikaste författare” och berättat om hur hans framgångar som författare gjort honom ekonomiskt oberoende.


ANNONS


Författaren säger till tidningen att han ”som minimum har betalat en halv miljard [danska kronor] i skatt utan att klaga” och att han ”absolut” har en förmögenhet på över 100 miljoner [danska] kronor.

Han lägger dessutom fram kalkylen för det hela. Hans framgångsrika deckarserie, där den nionde boken Natriumklorid kom ut i mars 2022 och Jussi Adler-Olsen just nu skriver på tionde och sista boken, har sålt i totalt 27 miljoner exemplar.

Adler-Olsen menar att förtjänsten är runt 100 kr per bok för hans danska och utländska förlag vilket skulle innebära en samlad försäljning på 2,7 miljarder danska kronor (motsvarande 3,9 miljarder svenska kronor).

Varav författaren själv får en del, hur stor del skiftar givetvis från land till land – och format. Det är inte alla bokformat som verkligen ger 100 kr i förtjänst, det vet alla som läser Boktugg. (LÄSTIPS: Analys: Så mycket tjänar författare på ljudböcker vs pappersböcker)

ANNONS

En del av pengarna han tjänat på sina böcker har han investerat i andra projekt som solceller, mjukvara och fastigheter. Samt hjärteprojekt som SOS Barnbyar.

Alla böckerna i serien om Avdelning Q av Jussi Adler-Olsen

Marcoeffekten

Marcoeffekten

Selfies

Selfies

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …