Författaren Sofie Sarenbrant och journalisten Carina Bergfeldt bildar en ny författarduo. Födelsedagen, första delen i deras nya spänningsserie, ges ut av Bokförlaget Forum hösten 2023. Foto: Privat.

Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt skriver ny spänningsserie på Forum

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Carina Bergfeldt förverkligar bokstavligt en dröm och bildar en ny författarduo med Sofie Sarenbrant. Första delen i deras nya spänningserie kommer på Bokförlaget Forum hösten 2023.

– Jag drömde en så verklighetstrogen dröm: Min vän Sofie och jag hade lämnat män och barn hemma och åkt på skrivresa. På en vecka fick vi ihop en bok. När jag vaknade ringde jag Sofie som sa ”vi åker”. Och det gjorde vi. Det var ännu roligare att skriva med Sofie i verkligheten än i drömmen, säger Carina Bergfeldt i ett pressmeddelande.


ANNONS


Två populära författare tar därmed ett nytt steg i sitt författarskap genom att för första gången skriva tillsammans med någon. Projektet som alltså startade likt en scen hämtad ur fiktionen.

–  Jag har aldrig tänkt att jag skulle skriva en bok med någon annan. Sedan ringde Carina. Plötsligt öppnades en möjlighet som inte gick att motstå. Det blev den bästa skrivveckan i mitt liv. Varför har jag inte delat författarskapet med någon tidigare? Man blir dubbelt så kreativ och har dubbelt så roligt när man skriver, säger Sofie Sarenbrant.

Sarenbrant ger sedan tidigare ut sin deckarserie om Emma Sköld på Bookmark medan Carina Bergfeldt är utgiven på Norstedts men även på Bookmark (psykologiska kriminalromanen Fotografiet, uppföljaren till hennes debut Fadersmord som kom på Frank förlag 2012 men därefter getts ut i pocket och som ljudbok på andra förlag). Det nya samarbetet hamnade däremot på Forum.

– Vi hade ett möte med Forum där de verkligen golvade oss med sin vision om hur de vill jobba med Födelsedagen. Det ska bli så kul att göra detta tillsammans, säger Carina Bergfeldt.

ANNONS

– Superduon Sarenbrant & Bergfeldt är ett av de mest spännande samarbeten vi fått se och vi är oerhört stolta och glada att få välkomna dem till Forum. Det här är en mycket stor satsning för oss och alla vi på förlaget laddar för lanseringen. Vi kan lova att Födelsedagen kommer att ta bokälskarna med storm, säger Annie Kabala, förlagschef på Bokförlaget Forum.

Författarduons första bok Födelsedagen beskrivs som en psykologisk spänningsroman och starten för en ny serie. Den första boken ges ut av Bokförlaget Forum hösten 2023.

– Direkt när jag fick höra om hur den här bokidén föddes kände jag att det här blir en succé, det är en framgångsfaktor när det finns så mycket lust och energi från start. Och när jag sedan fick läsa första versionen av manus var jag fast från första raden. Berättelsen har ett oerhört driv och jag kan redan se tv-serien framför mig. Jag ser enormt mycket fram emot att utveckla och lansera Födelsedagen tillsammans med Carina och Sofie, säger Jennie Sjögren, förläggare på Bokförlaget Forum.

Sofie Sarenbrant, född 1978, är författare. Hon debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets svenska deckarförfattare 2019 och 2020. Hennes böcker om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar och sålts i över 4 miljoner exemplar i 15 länder. Sofie Sarenbrant har gett ut 14 böcker.

Carina Bergfeldt, född 1980, är journalist och författare. Idag arbetar hon som programledare på SVT och är värd för talkshowen Carina Bergfeldt. Tidigare har hon även varit SVT:s USA-korrespondent samt arbetat som reporter och kolumnist på Aftonbladet. Hon har tilldelats Stora Journalistpriset, Årets stilist och tv-priset Kristallen. Carina Bergfeldt har givit ut tre böcker som sålts till 15 länder.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …