Lagerlöf-hyllning på Västanå teater

Judit-Maria Schunnesson och Margit Myhr i "En saga om en saga". Foto: Håkan Larsson/Pressbild.

Västanå teater i Sunne firar 50-årsjubileum – med en hyllningsföreställning till Värmlandsförfattaren Selma Lagerlöf. ”En saga om en saga” är ett urval av hennes berättelser, med särskilt fokus på berättandet, myten, poesin och musiken.

Den som tidigare har sett Västanå teaters uppsättningar kommer att känna igen sig: i sommarens föreställning visas bland annat scener ur Selma Lagerlöfs klassiker Kejsarn av Portugallien, Löwensköldska ringen och Gösta Berlings saga. Dessutom dyker författaren själv upp, gestaltad av Marika Lindström, och diskuterar sin syn på myter, realism och teater.

Konstnärlige ledaren Leif Stinnerbom har satt upp Lagerlöfs pjäser många gånger i Västanå, men i år har han också läst hennes brev för att tränga in i hennes sinne. Han ser fram emot att visa publiken hennes ”enorma livsvisdom”.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Jag har ofta jämfört henne med Shakespeare. Det sägs också att Fröding sade om Lagerlöf att hon har förmågan att förstå människor och att förlåta dem. Hon väjer inte för det fula, det vilda, det djuriska i människan, hon är fantastisk på att beskriva det också. Men mot det egoistiska och de mörkare mänskliga sidorna har hon en motkraft, kärleken – det är precis som Shakespeare.

Söker poesin

Titeln ”En saga om en saga” har Leif Stinnerbom lånat från en av Lagerlöfs noveller med samma namn. Den handlar om hur hon på Malmskillnadsgatan i Stockholm får en vision om hur hon skulle kunna använda sig av sitt värmländska berättarmaterial. Stinnerbom ser en parallell till sitt eget arbete.

– Jag har tagit fram det som Selma tänker kring vår grundpelare: berättandet, myten, det icke-realistiska formspråket och poesin som hon sökte och som jag söker i alla mina föreställningar. Inte minst genom att ha så mycket musik och dans.

Leif Stinnerbom är Västanå teaters formspråk trogen – det blir som vanligt musik och dans, och en 30 personer stark ensemble. De många uttrycken gör att flera av skådespelarna har sagt till Stinnerbom att det här är bland det svåraste de gjort.

– Det krävs så mycket av dem och de är så modiga och lojala, det vill jag verkligen framhålla. Och jag är extra glad att Marika Lindström valde att tacka ja, hon är som klippt och skuren för rollen som Selma Lagerlöf.

Lokal och universell

Leif Stinnerbom har svårt att välja en favorit, men är kanske ändå mest förtjust i ”Gösta Berlings saga”, som var den första berättelsen av Lagerlöf han satte upp. Han gillar dess vilda och vågade formspråk.

– Hon skrev på ett helt nytt sätt, de manliga kritikerna satte ju i halsen. Det dröjde ett tag innan Georg Brandes i Köpenhamn var den som talade om hur nyskapande och fantastiskt det här var, för att de svenska manliga kritikerna skulle våga förstå att här är en ny sorts berättande som fötts i Värmland.

Förankringen i Värmland är viktig också för Västanå teater. Att Selma Lagerlöf hela tiden återvände dit i sitt skrivande tror Leif Stinnerbom beror på att hon ville visa att världens centrum är där du befinner dig. Själv har han gjort samma reflektion, under de 32 år som han har arbetat med Västanå teater.

– Det provinsiella och lokala är också universellt, på samma gång. Ju mer provinsiell du blir desto mer universell blir du också.

Text: Elin Swedenmark/TT

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Fakta: Västanå teater

”En saga om en saga” i regi av Leif Stinnerbom har premiär 25 juni.

Västanå teater firar samtidigt 50-årsjubileum. 1972 startade den fria teatergruppen som kom att få namnet Västanå teater, när Yvonne Rock och Björn Söderbäck tog över gruppen. 1990 engagerades regissören Leif Stinnerbom som konstnärlig ledare.

Västanå teater i Sunne är sedan 2009 regionteater i Värmlands län.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.