Författaren Johan Cullberg har avlidit

Johan Cullberg blev 88 år. Arkivbild: Bertil Ericsson/TT.

Författaren och professorn i psykiatri Johan Cullberg har avlidit. Med sina böcker om Strindbergs, Dagermans och Frödings psykiska kriser nådde han en stor läsekrets.

Johan Cullberg avled på tisdagskvällen efter en kort tids sjukdom uppger familjen för TT. Han blev 88 år.

Det var brodern, konstnären Erland Cullbergs psykiska sjukdom, som fick Johan Cullberg att välja just psykiatrin som yrkesbana. I en intervju med tidningen Socionomen berättade han om hur upplevelserna av broderns tvångsvård skakade om honom i grunden. Visionen av att kunna ge även psykotiska patienter ett värdigt bemötande tog sin början då och fanns sedan med honom under ett yrkesliv som också resulterade i en rad uppmärksammade böcker.

Svåra kriser

I ”Skaparkriser: Strindbergs inferno och Dagermans” (1992) skildrade Johan Cullberg två svenska författargiganter som båda genomgick svåra kriser. August Strindberg lyckades ta sig igenom sin och utveckla en ny kreativitet medan Stig Dagerman tog sitt liv.

I Fröding och kärleken skrev Johan Cullberg om den värmländske poetens förhållande till kärlek och sexualitet men också om hans psykiska ohälsa. Cullberg menade att Fröding aldrig led av schizofreni utan att förklaringen till hans problem snarare fanns i tidiga förluster och trauman.

En diktares kompost handlade om Gunnar Ekelöf. Johan Cullberg studerade inte bara Ekelöfs diktning utan också brev och journaler för att försöka ge en ny bild av poetens personliga historia och bakgrunden till hans dikter.

Aldrig psykiskt sjuk

Tillsammans med Björn Sahlin skrev Johan Cullberg Märta och Hjalmar Söderberg. En äktenskapskatastrof där han landade i slutsatsen att Märta Söderberg aldrig var psykiskt sjuk när hon blev tvångsintagen på sjukhus.

– Hjalmar Söderberg ville bara bli av med henne. Att han ville skilja sig, det kan man möjligen förstå, men att han gör det på det här sättet är själamord, sade Johan Cullberg i en intervju med TT.

Johan Cullberg skrev även flera läroböcker i psykiatri. Han nominerades till Augustpriset 2000 för boken ”Psykoser” och fick en rad priser, bland annat från Svenska Akademien.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Johan Cullberg

Född 1934. Verksam som psykiater, psykoanalytiker och författare. Var tidigare överläkare vid det uppmärksammade Nackaprojektet – psykiatrisk öppenvård för vuxna – som ledde till en omdanad vård med tidiga insatser.

Johan Cullberg var gift med författaren Inger Alfvén.

Källa: NE med flera.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.