Amazon lanserar Kindle Direct Publishing för svenska författare.

Amazon KDP till Sverige – erbjuder författare print on demand

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Amazon har lanserat print on demand på den svenska marknaden med plattformen Kindle Direct Publishing (KDP).

– Med Amazons print-on-demand-tjänst kan såväl etablerade författare som skribenter med författardrömmar nå miljontals läsare runtom i världen, och vi är så glada att även lansera på amazon.se, säger Gulfem Toygar, Sverigechef på Amazon i ett pressmeddelande.


ANNONS


Publiceringsplattformen Kindle Direct Publishing (KDP) har varit en stor framgång framför allt i USA men även i andra stora Amazonländer. Nu är alltså turen kommen till Sverige, drygt ett och ett halvt år efter lanseringen av den svenska sajten.

”Med lanseringen kan både svenska och internationella författare erbjuda fysiska böcker till sina svenska läsare. Efter att en beställning lagts trycks boken nära kunden och skickas sedan. På så sätt får läsare ökad både valmöjlighet och tillgänglighet då print-on-demand eliminerar risken att vissa böcker är slutsålda”, skriver Amazon.

Print on demand är ingen nyhet för svenska förlag och egenutgivare. Den största aktören är Publit men även tjänster som Vulkan och BoD jobbar på olika sätt med POD-tryck. Vad innebär det att Amazon nu ger sig in i den kampen?

I pressmeddelandet nämns att ”svenska författare såsom Emily Joof (Ballett med hjärtat) och Jennifer Ollis Blomqvist (Kraften i snacket: effektfull kommunikation med tonåringar) finns på Amazon genom Kindle Direct Publishing, och kommer nu också erbjuda fysiska böcker till sina läsare genom amazon.se”.

ANNONS

Däremot kan vi konstatera att Amazon än så länge inte exporterar information om böcker utgivna via KPD till Bokinfo för distribution till andra nätbokhandlare eller fysisk bokhandel. De författare som väljer att använda KDP måste alltså själva lösa det i sådant fall.

Villkoren då? Amazon skriver att ”svenska författare behåller så mycket som 60 procent av intäkterna per såld bok”. Utmaningen är naturligtvis att priset blir relativt högt med print on demand vilket syns på ett av exemplen, en 48-sidig barnbok kostar 143,90 kr (jodå, Amazon kör med örespriser) för mjukband och 198,14 kr för hårdband, visserligen med fri frakt.

Som alltid jobbar Amazon långsiktigt. Att etablera KDP på svenska öppnar ju inte enbart den svenska marknaden för svenska författare utan kan även bli vägen ut på världsmarknaden med engelsk översättning. Eller för all del att sälja sina svenska böcker till svenskar bosatta utomlands som av olika skäl inte kan handla via Bokus och Adlibris.

Redan idag finns det svenska författare som säljer engelska eböcker och tryckta böcker via Amazon, men det har fram till nu varit relativt krångligt att hantera skatteblanketterna för att få sina pengar utbetalda utan att det dras skatt i USA. (Det amerikanska IRS ligger långt efter Skatteverket i digitaliseringen.) Kanske innebär dagens nyhet att detta blir betydligt enklare för svenska egenutgivare men även mindre förlag.

En annan fråga som hängt i luften ända sedan Amazon lanserade i Sverige är när och om Kindle lanseras fullt ut och börjar erbjuda eböcker på svenska. Det är ingen självklarhet, Amazon säljer inte eböcker på lokala språk på alla sina marknader.

Det lär dröja innan Amazons KDP blir en lika viktig faktor på den svenska marknaden som den amerikanska, men kanske blir den en liten blåslampa på svenska tjänster. Amazon har exempelvis hela tiden haft royaltyutbetalningar varje månad – jämfört med kvartal som är vanligt i Sverige där endast större förlag erbjudits månadsutbetalningar.

Än så länge verkar det inte finnas en KDP-sida på svenska utan man hänvisas till engelska: kdp.amazon.com

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.