Linda Edgarsson. Foto: Linda Eliasson

Linda Edgarsson hämtar inspiration från sin egen släkthistoria i skrivandet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Debuterande författaren Linda Edgarsson har skrivit Där vassen viker, en berättelse från 1800-talets Småland. Här tipsar hon om andra läsvärda Smålandsromaner.

Den småländska journalisten Linda Edgarssons egna släktingars livsöden ligger till grund för romanen Där vassen viker som gavs ut i april 2022. Det är en berättelse om ett utfattigt Sverige i slutet på 1800-talet, om längtan över Atlanten och om att bära skuld som kvinna.


ANNONS


Berätta lite om upplevelsen att skriva skönlitterärt utifrån din egen släkt?
– Jag hade aldrig satt mig ner och börjat skriva om det inte varit för min mormors morföräldrar. Men med facit i hand i så innebar det egentligen bara att jag hade en start. Informationen var så fattig att jag automatiskt började fantisera. Framför allt grubblade jag över om de var förälskade trots den relativt udda åldersskillnaden. Detta fanns det ju inget svar på, de dog för hundra år sedan och med tanke på tiden förstod jag också att kvinnan, som gav mig inspiration till bokens Hilda, måste ha haft ett hårt liv, säger Linda Edgarsson.

– Det är ur dessa funderingar Där vassen viker blev till. Det var som om fingrarna själva styrde och hur jag än försökte knyta an till verkligheten så gick det inte och detta slutade i någonting helt annat än min släktsaga.

Känner du ett särskilt ansvar för karaktärerna?
– Nej. De är fiktiva karaktärer som ganska fort gjorde sig fria från mina förfäders ”bojor”. 

Boken är den första i en serie som är tänkt att bli en trilogi. Uppföljaren handlar om dottern Erika och de som blev lämnade. Boken börjar när Erika står vid tröskeln till vuxenlivet och läsaren får följa hur hon snubblar mellan tonåringens naivitet och vuxenlivets krav på ansvar.

ANNONS

– Jag stannar alltså kvar i Småland ett tag till innan jag i sista delen för berättelsen vidare över atlanten, säger Linda.

Där vassen viker

Där vassen viker

  • Förlag: Bookmark Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-04-20
  • ISBN: 9789189393370

Läsvärda böcker som utspelar sig i Småland – boktips av Linda Edgarsson

Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga

”Ett måste i varje Smålandshem. Jag har nog oavsiktligt haft bland andra gården Lönneberga i mina tankar när jag målat upp mina egna fiktiva Sjölund och Skogarp.”

Elsi Rydsjös trilogi om Kvinnorna på Stensvik 

”Rydsjö är duktig på kvinnodraman som griper tag i läsaren. Just den här trilogin utspelar sig i det gamla Småland, både i samhällets toppen och botten där hon även snuddar vid verkliga samhällsförändringar och politik.”

Martha Sandwall-Bergströms Kulla-Gulla (Kulla-Gulla, Kulla-Gulla vinner en seger, Kulla-Gulla håller sitt löfte)

”Jag är nog inte ensam om att ha läst Kulla-Gulla i mellanstadiet, men det finns så många barn- och ungdomsböcker som ger även oss vuxna läslust. Som barn såg jag mest till barnet Gunilla och hennes sysslor och känslor, men som vuxen ser jag även allt det andra runt omkring och birollerna.”

Vilhelm Mobergs Utvandrarserien (Utvandrarna nyutgavs som pocket i december 2021)

”En klassiker som få i det här landet inte har någon form av relation till. Min relation är givetvis Småland, men även intresset för det gamla slitet och bönderna och det vore konstigt om jag inte tog med den här i min lista över småländsk historisk litteratur, även om det mest skildrar just utvandringen.”

Tomas Bannerheds Korparna

”En på djupet fängslande debutroman om en pojkes uppväxt på en småländsk bondgård under 1970-talet. Bannerhed skriver fram en oerhört stämningsfull tillvaro och ger läsaren en helt ny blick på bondgårdslivet och djuren runtom, inte minst fåglarna.”

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.