Stulna Charles Darwin-böcker återlämnade – ”glad påsk”

Bild på anteckningar i en av böckerna, med en sketch över berömda teorin "Livets träd". Foto: Stuart Roberts/Cambridge-universitetet via AP/TT.

Två av den inflytelserika biologen Charles Darwins anteckningsböcker, där bland annat en tidig teckning av hans världsberömda teori ”Livets träd” finns, har återlämnats till biblioteket i brittiska Cambridgeuniversitetet – över 20 år efter att de försvunnit.

Manuskripten hittades i en rosa presentpåse som placerats i biblioteket, med en lapp som önskade bibliotekarien en glad påsk. Böckerna hittades den 16 mars och verkar vid en första anblick vara oskadda.

Anteckningsböckerna försvann 2001, men anmäldes inte till polisen förrän 2020, när man utan framgång letat bland bibliotekets tio miljoner böcker, kartor och andra dokument. Internationella polisorganisationen Interpol skickade ut en efterlysning om böckerna, som anses vara värda flera miljoner.

Charles Darwin, som brukar beskrivas som evolutionsteorins fader, skrev i anteckningsböckerna strax efter att han återvänt från sin resa runt jorden i fartyget HMS Beagle på 1830-talet. Det var på den resan han fick idéerna till vad som skulle bli boken Om arternas uppkomst, där evolutionsteorin lanseras och som ”Livets träd”-illustrationen spelar en bärande roll i.

Boktuggs fotnot: I januari 2022 släpptes boken Resan med Beagle som är Charles Darwins redogörelse för den världsomspännande upptäcktsfärd som satte honom på kurs mot evolutionsteorin. Den han senare skulle lägga fram i det epokgörande verket Om arternas uppkomst.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter