Nederländskt förlag drar in bok om Anne Frank efter kritik

Anne Frank, flickan bakom den berömda boken "Anne Franks dagbok". Arkivbild: AP/TT.

Det nederländska förlaget Ambo Anthos drar tillbaka en kontroversiell bok som påstår sig presentera ”det troligaste” scenariot bakom vem som avslöjade Anne Frank och hennes familj.

Så förråddes Anne Frank är skriven av kanadensiska Rosemary Sullivan och en grupp som undersöker kalla fall och publicerades tidigare i år. Där hävdar författaren att det troligtvis var en judisk notarie som avslöjade Anne Franks gömställe för tyskarna, för att själv rädda sin familj undan koncentrationslägren.

Många har kritiserat boken. Nu bestrider också en grupp nederländska historier också dess tes i ett 69 sidor långt svar och kallar den ”ett skakigt” korthus. Ambo Anthos har tidigare bett om ursäkt för publiceringen och drar nu tillbaka boken.

Den 4 augusti 1944 genomförde nazisterna en razzia i Amsterdam och hittade lägenheten där Anne Frank och hennes familj hade hållit sig gömda i två år. Anne Frank och hennes syster dog i tyfus i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Den överlevande fadern, Otto Frank, såg senare till att publicera Anne Franks dagbok.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL