Anne Frank, flickan bakom den berömda boken "Anne Franks dagbok". Arkivbild: AP/TT.

Nederländskt förlag drar in bok om Anne Frank efter kritik

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det nederländska förlaget Ambo Anthos drar tillbaka en kontroversiell bok som påstår sig presentera ”det troligaste” scenariot bakom vem som avslöjade Anne Frank och hennes familj.

Så förråddes Anne Frank är skriven av kanadensiska Rosemary Sullivan och en grupp som undersöker kalla fall och publicerades tidigare i år. Där hävdar författaren att det troligtvis var en judisk notarie som avslöjade Anne Franks gömställe för tyskarna, för att själv rädda sin familj undan koncentrationslägren.

Många har kritiserat boken. Nu bestrider också en grupp nederländska historier också dess tes i ett 69 sidor långt svar och kallar den ”ett skakigt” korthus. Ambo Anthos har tidigare bett om ursäkt för publiceringen och drar nu tillbaka boken.

Den 4 augusti 1944 genomförde nazisterna en razzia i Amsterdam och hittade lägenheten där Anne Frank och hennes familj hade hållit sig gömda i två år. Anne Frank och hennes syster dog i tyfus i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Den överlevande fadern, Otto Frank, såg senare till att publicera Anne Franks dagbok.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.