HarperCollins drar inte in boken ”Så förrådes Anne Frank”

Anne Frank-huset är namnet på ett hus på Prinsengracht 263 i Amsterdam i Nederländerna. Där gömde sig Anne Frank, hennes familj och fyra andra personer från 1942 till 1944 under andra världskriget. Tillsammans med grannhuset är det sedan 1960 ett museum. Foto: dennisvdw/iStock.

Det nederländska förlaget Ambo Anthos drog tillbaka boken “Så förråddes Anne Frank”. Men i Sverige och många andra länder fortsätter den säljas. HarperCollins står bakom författaren Rosemary Sullivan.

– HarperCollins Publishers fortsätter att stå fast vid publiceringen av Så förråddes Anne Frank. Även om vi inser att det har förekommit en del kritik mot resultaten och slutsatserna i boken, gjordes utredningen med yttersta respekt och största omsorg för ett extremt känsligt ämne, säger Sarah Wallskog på HarperCollins Nordic till Boktugg.

Ny DNA-teknik, mer sofistikerade undersökningsmetoder och ett internationellt team, lett av tidigare FBI-agenten Vince Pankoke har sökt svaret på vem som låg bakom att Anne Frank och hennes familj hittades av nazisterna. Teamet har gått igenom tiotusentals dokument och intervjuat mängder av personer som på något sätt levde nära familjen Frank. Tillsammans har de lyckats återskapa dagarna som ledde fram till familjens arrestering och kommit fram till en ny slutsats. Deras arbete skildras i boken Så förråddes Anne Frank av författaren Rosemary Sullivan.

Men det har framkommit kritik och en grupp med nederländska historiker har i ett 69 sidor långt svar kallat boken ”ett skakigt korthus”. Det ledde till att förlaget i Nederländerna bad om ursäkt och drog in utgivningen. Men på många andra språk fortsätter den säljas.

På teamets hemsida, Cold Case Diary, har de i dagarna skrivit ett långt svar på den kritik som riktats mot boken och deras arbete.

”Jag anser nu att vi har adresserat utförligt alla de punkter av kritik som riktats mot oss. Om nya kritikpunkter uppstår, tveka inte att kontakta oss så kommer vi att adressera dem här. Fram till nu har det inte presenterats några nya bevis för oss som är tillräckligt starka för att utmana vår slutsats. Det innebär inte att vi är blinda för ny information. Faktum är att vi är öppna för att bli utmanade, rationell och respektfull diskussion, och vi fortsätter att följa upp ledtrådar som skickas till oss. Van den Bergh-scenariot är, anser vi, fortfarande den mest livskraftiga teorin om sveket mot Prinsengracht 263”, skriver de på hemsidan.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.