Förlag stoppar tilltryck av bok om Anne Franks angivare

I den uppmärksammade boken "Så förråddes Anne Frank" ges en teori om vem som angav familjen Franks gömställe i Amsterdam. Arkivbild: Anne Frank Museum.

Det nederländska förlaget Ambo Anthos, som publicerat boken ”Så förråddes Anne Frank”, pausar tryckningen av tillryck sedan frågor väckts kring hur författaren Rosemary Sullivan arbetat med research, skriver Reuters.

I ett internt mejl skriver förlaget att man borde ha intagit en ”mer kritisk hållning” till påståenden i boken, enligt BBC.

I boken, som ges ut även i svensk översättning, skildras hur den pensionerade FBI-utredaren Vince Pankoke kommit fram till att familjen kan ha blivit angiven av en medlem i det judiska råd som nazisterna tvingade att hjälpa till med deportationerna till koncentrationslägren.

Många har kritiserat boken, bland annat Anne Franks far Otto Franks stiftelse Anne Frank-fonden i Schweiz, som säger att den är ”full av misstag”.

En av utredarna som citeras i boken, Pieter van Twisk, säger till nederländska nyhetskanalen NOS att teorierna i boken har 85 procents sannolikhet och att han är förvånad att förlaget nu pausar tryckningen.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.