EP Uggla om mörka försök att förutsäga framtiden – och 4 dystopiska boktips

Författaren EP Uggla. Foto: Stefan Tell

Författaren EP Uggla, aktuell med Felet med Eden, berättar om vad som inspirerar henne och tipsar om några spännande dystopier för unga vuxna.

I januari 2022 släpptes EP Ugglas Felet med Eden, en ung vuxen-dystopi som beskriver världen efter en pandemi som har dödat nästan alla utom de riktigt unga. Uppföljaren, Fallet från Eden, beräknas komma i januari 2023.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Emmelie Pettersén Uggla debuterade under författarnamnet EP Uggla 2017 med Första hösten: Blå gryning och har efter det skrivit flera dystopiska skräckromaner, men också manus till mytologiska poddar. 

Vad inspirerade dig att börja skriva i genren dystopiska skräckromaner?
– Jag älskar tanken ”tänk om”. Tänk om den globala uppvärmningen leder till att något riktigt läskigt tinar upp i permafrosten? Tänk om ett nytt virus slår ut alla utom de riktigt unga? Det finns så många fasor i världen att det nästan är skönt att konstruera något som är ännu värre – hur hemskt det än blir kan jag alltid stanna upp och påminna mig själv om att det inte är verklighet. Än, säger Emmelie.

Vad kan en dystopi säga om vårt samhälle idag?
– Massvis. En dystopi tar oftast avstamp i sin egen samtid och funderar på de strömningar och problem som finns idag. Sedan görs ett mörkt försök att förutsäga framtiden.

Hon säger att författaren nog sällan tror att det ska bli fullt så illa som det beskrivs i boken, ändå träffar många dystopier kusligt rätt. I den välkända dystopin 1984 skrev George Orwell till exempel om det totala övervakningssamhället.

– Tittar vi på Kina fick han helt rätt. I väst fick han nästan rätt. Vi övervakas inte av staten som i boken – men vi övervakas ständigt av tekniken som vi helt frivilligt omger oss med, säger Emmelie och fortsätter:  

– I min senaste dystopi, Felet med Eden, berörs allt från pandemier till dagens prestationssamhälle och AI-teknologins effekter på mänskligheten. Det här är så klart sådant som vår samtid har inspirerat mig att spinna vidare på.

Idén till Felet med Eden fick hon precis i början av coronapandemin. De första rapporterna om viruset rasslade in från Italien men ändå visste vi ingenting. Var det här viruset lika dödligt som MERS där faktiskt trettiofem procent av de insjuknade dör?

– Jag oroade mig för mina barn eftersom de flesta infektionssjukdomar slår hårt mot de riktigt unga. Men så kom de första rapporterna om att barn av någon outgrundlig anledning inte blev särskilt sjuka. Det gav mig idén om en pandemi som slog ut alla över en viss ålder.

– Det här är ju så klart ett upplägg för en postapokalyps, men jag ville fundera på hur ett nytt samhälle skulle kunna se ut och låta någon från vårt samhälle betrakta det nya. Jag lät därför huvudkaraktären, Ava, vara en av de första i världen att insjukna. När hon vaknar har det nya samhället, Eden, skapats. En viktig fråga i boken är därför så klart: Hur kunde allt det här skapas medan Ava låg nedsövd?

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Felet med Eden

Felet med Eden

  • Förlag: Bonnier Carlsen
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-01-18
  • ISBN: 9789179770167

EP Ugglas 4 tips på dystopier för unga vuxna

Hungerspelen av Suzanne Collins (Hungerspelen, Fatta eld och Revolt)

”Hungerspelen är vid det här laget närmast en ikonisk bokserie som startade en våg av dystopiska böcker för unga vuxna. Det spelar ingen roll om du redan har sett filmerna, det här är böcker att sträckläsa.”   

Det sextonde året av Kim Liggett

”Flickor tros utveckla magi under sitt sextonde levnadsår och tvingas därför leva utanför samhället fram tills magin har försvunnit. Ruggigt spännande och mysteriedriven läsning. Är allt egentligen bara en lögn eller finns det korn av sanning?”

Losing big or losing everything av Niclas Christoffer

”I ett dystopiskt, framtida Sverige styr vikten medborgarnas rättigheter. För de tjockaste finns det till och med en dokusåpa – gå ner mest i vikt och få tillbaka dina rättigheter eller förlora allt. Inklusive livet. En riktig bladvändare.”

Ull av Hugh Howey

”Efter en stor katastrof lever ett helt samhälle under jord. Luften utanför är så giftig att inte ens kortare promenader lämpar sig. Ändå finns det de som tror att något annat väntar där ute. Stundvis klaustrofobisk läsning som både är oförutsägbar och originell.”

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.