Forums nya ledartrio: Anne Kabala, förlagschef, Martin Ransgart, publicistisk chef för facklitteratur och Ebba Östberg, publicistisk chef för skönlitteratur. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Annie Kabala, Ebba Östberg och Martin Ransgart i nya roller på Forum

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

När Adam Dahlin lämnade Forum utlöste det en rockad. Annie Kabala blir förlagschef och förläggarna Ebba Östberg och Martin Ransgart blir publicistiska chefer för skönlitteratur respektive facklitteratur.

– Vår ambition är att vara Sveriges mest attraktiva förlag för breda och populära författarskap. Det går mycket bra för Forum och jag är stolt över det arbete vi gör. Det är en ynnest att få arbeta vidare med organisationen för att bygga och utveckla både nya och befintliga författarskap. Vi har en spännande tid framför oss och jag ser fram emot att leda förlaget i våra kommande tillväxtsatsningar, säger Annie Kabala, nytillsatt förlagschef på Bokförlaget Forum, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Som vi berättat i en separat artikel har Adam Dahlin valt att lämna Bokförlaget Forum för att istället bli förlagschef och delägare på The Book Affair.

Annie Kabala får nu det övergripande ansvaret för hela förlaget. Forums fokus framåt är att ytterligare förfina utgivningen och därmed fortsätta förlagets starka utveckling de senaste åren, såväl inom digital som fysisk utgivning. Som en del av denna satsning har Ebba Östberg och Martin Ransgart utsetts till publicistiska chefer för de två utgivningsbenen skönlitteratur respektive facklitteratur.

– Jag är verkligen glad att få utse Annie Kabala till förlagschef för Forum. Hon har gjort ett mycket bra jobb i rollen som tillförordnad förlagschef och jag vet därför att hon är helt rätt person att leda förlaget. Annie, Ebba Östberg och Martin Ransgart bildar en trio som tillsammans med övriga teamet på Forum kommer att göra avtryck. Jag vill även tacka Adam Dahlin som på ett imponerande sätt varit med om att bygga upp Forum till vad det är i dag och jag önskar honom all välgång framöver, säger Bonnierförlagens vd Mattias Fyrenius i ett pressmeddelande.

Bokförlaget Forum grundades 1944 och ger ut cirka 110 titlar årligen. I förlaget ingår också Bonnier Fakta, Sveriges ledande förlag för illustrerad utgivning och hälsa, och Lovereads, som ger ut modern romance.

ANNONS

Förlaget ger ut både svensk och översatt litteratur, bland fjolårets storsäljare finns Box av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus, Bäst i test av David Sundin, Depphjärnan av Anders Hansen samt fenomenen Där kräftorna sjunger av Delia Owens och Jag kan ha fel av Björn Natthiko Lindeblad.

Annie Kabala, Ebba Östberg och Martin Ransgart tillträdde sina nya tjänster den 10 januari 2022.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …