Författaren Joan Didion är död

Den amerikanska författaren Joan Didion har avlidit. Arkivbild: Kathy Willens/AP/TT.

Den amerikanska författaren och journalisten Joan Didion har avlidit, rapporterar The New York Times. Enligt hennes förläggare dog hon på torsdagen i sitt hem i New York i sviterna av Parkinsons sjukdom.

Didion var ett av de främsta namnen inom new journalism och skrev essäer och reportageböcker. Hon gav också ut flera romaner som handlar om kvinnornas frigörelse men som främst uppehåller sig vid dess negativa effekter, däribland ”Run River” 1963 och ”Lagt kort” 1970.

Didion skrev också den uppmärksammade självbiografiska sorgeskildringen Ett år av magiskt tänkande 2005, som handlar om året efter maken John Gregory Dunns död. Uppföljaren Blå skymning 2012 handlar om dotterns död och de båda böckerna ligger till grund för en pjäs som hade urpremiär på Broadway med Vanessa Redgrave i huvudrollen 2007.

”Ett år av magiskt tänkande” har även dramatiserats och spelades 2014 så väl på Teater Galeasen som på Dramatens Lilla scen med Ingela Olsson i huvudrollen.

2017 kom en Netflix-dokumentär om författaren regisserad av Griffin Dunne, brorson till Didions bortgångne make. Didion porträtteras genom intervjuer med vänner till henne såsom Vanessa Redgrave, Patti Smith, Bret Easton Ellis och Graydon Carter.

”Det är en enorm ära att få möjligheten att ge uttryck åt min fasters liv och arbete, den litterära ikonen Joan Didion,” sa Dunne inför premiären.

Didion har också funnits med på både kritiker och författares önskelistor Nobelpriskandidat tillsammans med namn som Nina Bouraoui, Jamaica Kincaid och Marie N’Diaye.

Joan Didion blev 87 år.

Boktuggs fotnot: En rad böcker av Didion har översatts till svenska, Bokförlaget Atlas har på senare år gett ut Det sista han ville (2019), Anteckningar (2017) och Politiska fiktioner (2016).

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL