Den amerikanska författaren Joan Didion har avlidit. Arkivbild: Kathy Willens/AP/TT.

Författaren Joan Didion är död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den amerikanska författaren och journalisten Joan Didion har avlidit, rapporterar The New York Times. Enligt hennes förläggare dog hon på torsdagen i sitt hem i New York i sviterna av Parkinsons sjukdom.

Didion var ett av de främsta namnen inom new journalism och skrev essäer och reportageböcker. Hon gav också ut flera romaner som handlar om kvinnornas frigörelse men som främst uppehåller sig vid dess negativa effekter, däribland ”Run River” 1963 och ”Lagt kort” 1970.

Didion skrev också den uppmärksammade självbiografiska sorgeskildringen Ett år av magiskt tänkande 2005, som handlar om året efter maken John Gregory Dunns död. Uppföljaren Blå skymning 2012 handlar om dotterns död och de båda böckerna ligger till grund för en pjäs som hade urpremiär på Broadway med Vanessa Redgrave i huvudrollen 2007.

”Ett år av magiskt tänkande” har även dramatiserats och spelades 2014 så väl på Teater Galeasen som på Dramatens Lilla scen med Ingela Olsson i huvudrollen.

2017 kom en Netflix-dokumentär om författaren regisserad av Griffin Dunne, brorson till Didions bortgångne make. Didion porträtteras genom intervjuer med vänner till henne såsom Vanessa Redgrave, Patti Smith, Bret Easton Ellis och Graydon Carter.

”Det är en enorm ära att få möjligheten att ge uttryck åt min fasters liv och arbete, den litterära ikonen Joan Didion,” sa Dunne inför premiären.

Didion har också funnits med på både kritiker och författares önskelistor Nobelpriskandidat tillsammans med namn som Nina Bouraoui, Jamaica Kincaid och Marie N’Diaye.

Joan Didion blev 87 år.

Boktuggs fotnot: En rad böcker av Didion har översatts till svenska, Bokförlaget Atlas har på senare år gett ut Det sista han ville (2019), Anteckningar (2017) och Politiska fiktioner (2016).

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …