Årets läsupplevelse 2021 – plats 3: ”Stöld” av Ann-Helén Laestadius

Årets läsupplevelse 2021 - plats 3: Stöld av Ann-Helén Laestadius. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Romanen Stöld av Ann-Helén Laestadius som vann Årets bok 2021 kom på plats 3 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse.

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Stöld är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer. Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.

Stöld

Stöld

  • Förlag: Romanus & Selling
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-01-21
  • ISBN: 9789189051348

Vi ställde ett par frågor till bokens förläggare Susanna Romanus på förlaget Romanus & Selling.

Hur var det att jobba med den här boken?
– Det var fantastiskt att arbeta med Stöld av flera skäl. Dels för att Ann-Helén Laestadius är en så skicklig författare, dels för att den öppnade mina ögon för samernas utsatthet och för den diskriminering som drabbar dem i Sverige idag.

Varför tror du att så många har fastnat för den?
– För att den både är en stor läsupplevelse och dessutom har ett viktigt och engagerande innehåll. Sedan är den ju också bitvis väldigt spännande, vissa har till och med antytt att den närmar sig en kriminalroman. Det tycker inte jag, men spännande är den ju.

Vad har du tänkt läsa i jul? 
– Nobelpristagaren vore roligt att bekanta sig med. Jag har inte läst något av Abdulrazak Gurnah.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.