Laestadius, Rushdie och Guillou i skörden av vårens böcker 2023

Några författare med nya böcker våren 2023. På övre raden syns från vänster Sara Mofasser Johansson, Andrev Walden och Salman Rushdie och under dem Jan Guillou, Ann-Helén Laestadius och Karl Ove Knausgård. Foto: Claudio Bresciani, Lars Pehrson, Grant Pollard, Naina Helén Jåma, Janerik Henriksson, Malin Hoelstad.

Ett samiskt trauma, en barndom i resterna av 1968-årsrörelsen och livet med postcovid – det är några av de ämnen som tas upp i vårens bokskörd. Ann-Helén Laestadius, Annah Björk och Karl Ove Knausgård är några av de författare som ger ut nya böcker.

I ”Jag är inte här, det här händer inte” skriver Annah Björk om hur det är att leva med postcovid. Författaren, musikjournalisten och poddaren insjuknade för två år sedan och boken beskrivs som ”en berättelse om feber och enorm trötthet, om frustration och förtvivlan över att se allt man byggt upp falla sönder”.

I ”Straff” skriver Ann-Helén Laestadius om ett samiskt trauma som har gått i arv i generationer. Romanen, som ges ut i slutet av januari, kretsar kring några renskötarbarn som på 1950-talet tas från sina familjer och tvingas gå i nomadskola, där samiskan är förbjuden. Ann-Helén Laestadius senaste roman ”Stöld” gjorde stor succé bland läsare och kritiker och röstades bland annat fram till Årets bok 2021.

I april kommer journalisten och krönikören Andrev Waldens ”Jävla karlar”. Boken beskrivs som en ”vild berättelse om att växa upp i spillrorna av 68-rörelsen, om mammor som står under köksfläkten och säger ’jävla karlar'”, och är Waldens debutroman.

Montageteknik i parkinsonskildring

Poeten och författaren Johan Jönson använder sig i verket ”Nollamorfa” av montageteknik i skildringen av en parkinsondement man som tillbringar sin sista tid på ett äldreboende. Jönson, som två gånger nominerats till Nordiska rådets litteraturpris och belönats med såväl Aftonbladets litteraturpris som Sveriges Radios lyrikpris för tidigare verk, gav senast ut diktsamlingen ”Proponeisis” 2021.

I ”Cirkelns fyra hörn” skriver Jerker Virdborg om en man som får en oväntad present av sin pappa i form av en överraskning som leder långt ner i Stockholms okända historia – romanen kretsar kring minne, historieskrivning och arv. Virdborg gav senast ut ”Mamma i soffa” 2020.

I februari kommer ”Medborgarna” av författaren, serietecknaren och dramatikern Henrik Bromander. I novellsamlingen figurerar bland annat en kvinna som startar ett medborgargarde, två småländska heroinister som reser till Göteborg för att reglera en skuld – och en svensk ETA-sympatisör, som på en krog i Baskien hittar något helt annat än han sökte. Henrik Bromander gav senast ut thrillern ”Skymningstid” 2021.

Tredje delen i Knausgårdsvit

I mars är det dags för den tredje boken i den serie som den norske författaren Karl Ove Knausgård inledde 2020 med ”Morgonstjärnan”. I den nya boken, med titeln ”Det tredje riket”, återkommer också flera av personerna från de två tidigare romanerna – som här får berätta om sina upplevelser av de varma augustidagar då en ny stjärna visade sig på himlen.

I somras utsattes Salman Rushdie för en knivattack, som ledde till att han förlorade synen på ena ögat. I april kommer den brittiske författaren senaste roman ”Segerstaden” i svensk översättning. Romanen kretsar kring den nioåriga Pampa Kampana, som efter att ha bevittnat sin moders död blir tagen i besittning av gudinnan Pampa, och är den femtonde i ordningen för Rushdie.

”Älven” är den finska författaren, konstnären och dramatikern Rosa Liksoms senaste roman, som skildrar de svenska flyktinglägren under krigsårens slutskede och evakueringen av befolkningen i finska Tornedalen. Liksom tilldelades Svenska Akademiens nordiska pris 2020 – och ”Älven”, som ges ut i svensk översättning i januari, nominerades 2021 till Finlandiapriset.

Ytterligare en författare som i vår ges ut i svensk översättning är Jamaica Kincaid, som i sin reseskildring ”Bland blommor: en vandring i Himalaya” skriver om en fröinsamlingsresa till Nepal. I boken funderar Kincaid, som tidigare bland annat gett ut ”Boken om min trädgård”, över kolonialismens konsekvenser och vad det innebär att överskrida växtzoner.

Debutant skriver om flytt från Iran

Vårens bokskörd innehåller också en rad debutanter, däribland Sara Mofasser Johansson, som med den självbiografiska ”Väntar du på mig?” skriver om sin egen familjs flytt till Sverige från Iran. Boken handlar om systerskap, tonårens starka känslor och om klyftorna som kan uppstå mellan föräldrar och barn – och beskrivs som en skildring av ett förlorat liv i ett annat land.

Även ett antal författarrävar släpper nya böcker under de kommande månaderna.

I april kommer författaren och journalisten Jan Guillous ”Eventuellt uppsåt – att döda ortens gangsters” – den andra delen av den romanserie, som förra året inleddes med ”Den som dödade helvetets änglar”. Precis som i den första boken låter Guillou här två gamla romanhjältar – journalisten Erik Ponti och spionen Carl Hamilton – slå sina kloka huvuden ihop, då de ställs inför den eviga frågan huruvida ändamålet helgar vilka medel som helst.

Text: Anna Grönberg/TT

Fakta: Utgivningsdatum – vårens bokutgivning i urval

17 januari, Älven, Rosa Liksom (Wahlström & Widstrand)

21 januari Straff, Ann-Helén Laestadius (Romanus & Selling)

1 februari, Cirkelns fyra hörn, Jerker Virdborg (Albert Bonniers)

3 februari, Medborgarna, Henrik Bromander (Weyler)

8 februari, Nollamorfa, Johan Jönson (Albert Bonniers)

16 februari, Väntar du på mig?, Sara Mofasser Johansson (Ordfront)

6 mars, Jag är inte här, det här händer inte, Annah Björk (Albert Bonniers)

9 mars, Det tredje riket, Karl Ove Knausgård (Norstedts)

14 mars, Bland blommor; en vandring i Himalaya, Jamaica Kincaid (Bokförlaget Tranan)

26 april, Jävla karlar, Andrev Walden (Polaris)

12 april, Eventuellt uppsåt – att döda ortens gangsters”, Jan Guillou (Piratförlaget)

22 maj, Segerstaden, Salman Rushdie (Albert Bonniers)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL