Jakob Christensson får Stora fackbokspriset 2021 för ”Vattenvarelser”

Idéhistorikern Jakob Christensson vinner Stora fackbokspriset 2021. Foto: Pressbild

Stora fackbokspriset 2021 tilldelas Jakob Christensson för boken Vattenvarelser. En kulturhistoria (Bladh by Bladh).

Motiveringen lyder: ”Författaren tar med sina läsare på en oupphörligen givande resa genom tid och rum. I tolv essäer om varelser i vatten – från val och haj till kräfta och krokodil – samspelar lärdom och stilkonst med ett rikt bildmaterial. Resultatet är en fascinerande kulturhistoria om människans föreställningar och umgänge med de olika arterna. I sina enskildheter ger boken pur kunskapsglädje, i sin helhet en värdefull tankeställare.”

Stora fackbokspriset delas ut av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse till den eller de (levande personer) som skrivit årets fackbok i enlighet med Forum Axess devis “Vetenskap, bildning, tradition”. Prissumman är 125 000 kronor. 

Tanken är att stödja det slag av författarskap som utmärks av framstående essäistiskt humanistiskt författarskap som lyfter fram vetenskap, bildning, tradition med hög stilistisk och fackmässig verkshöjd. Syftet är att på svensk botten uppmuntra en berättande humanistisk bildningstradition präglad av stilistisk briljans.

Vattenvarelser : en kulturhistoria

Vattenvarelser : en kulturhistoria

  • Förlag: Bladh by Bladh
  • Format: Klotband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-07-29
  • ISBN: 9789188917584

Om Jakob Christensson

Jakob Christensson är docent i idé- och lärdomshistoria och redaktör vid Svenskt biografiskt lexikon. Efter avhandlingen Lyckoriket: studier i svensk upplysning (1996) har han i böcker och essäer behandlat ämnesområden som studieresor, encyklopedier, vetenskapshistoria liksom naturumgängets och samlandets historia. 2015 utsåg Måltidsakademien hans utgåva av Bengt Bergius klassiska gastronomihistoria Tal om läckerheter till årets bästa bok alla kategorier.

Tidigare vinnare av Stora fackbokspriset

2016 – Max Engman: Språkfrågan. Finlandssvenskhetens uppkomst 1812–1922 (SLS/Atlantis)

2017 – Henrik Meinander: Gustaf Mannerheim – aristokrat i vadmal (Lind & Co).

2018 – Per I. Gedin: När Sverige blev modernt (Bonniers)

2019 – Gunnar Åselius: Vietnamkriget och de svenska diplomaterna 1954-1975 (Dialogos)

2020 – Lasse Wierup: Gangsterparadiset (Forum)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.