ANNONS

Stora Fackbokspriset 2017 tilldelas Henrik Meinander för biografi om Mannerheim

Henrik Meinander, författare till "Gustaf Mannerheim – aristokrat i vadmal". Foto: Kari Hautala.

Historieprofessorn Henrik Meinander från Finland premieras med Stora Fackbokspriset för sin bok Gustaf Mannerheim – aristokrat i vadmal (Lind & Co).

– Boken lyckas ge nya och intressanta perspektiv på en ikon som det skrivits hyllmeter om, säger Anders Gustafson, förläggare på Lind & Co. Det går ”inte att förstå Finlands 1900-talshistoria utan honom”, som Meinander skriver.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Att Mannerheim 1917 motsatte sig Finlands självständighet och tyckte att landet skulle fortsätta vara en del av det ryska imperiet är enligt Anders Gustafson något som sällan brukar lyftas fram.

– Dessutom kunde han ju knappt tala finska. Läsaren får också en god bild av det geopolitiska spelet om Finland.

ANNONS

Vad gjorde att ni trodde på boken?
– Om Finlands ledande 1900-talshistoriker kommer med ett intressant manus är det närmast tjänstefel att inte ge ut det. Vi ser fram emot ett givande samarbete med Henrik framöver, säger Anders Gustafson och tillägger att valet blev än lättare då det fanns två jubileum (150 år sedan Mannerheims födelse och 100 år för Finland som självständig nation) plus att Finland var temaland på Bokmässan i Göteborg 2017.

Lind & Co är en av landets största utgivare av historiska fackböcker och ger ut 25–30 historiska titlar om året.

– Marknaden är hyfsat stabil, men inte växande. De stora tidningarna har nästan helt slutat recensera den här typen av titlar vilket är oerhört trist, säger Anders.

Mottagandet av Henrik Meinanders bok är talande, menar Anders: en handfull recensioner och ett par omnämnanden i texter om övriga Mannerheim-biografier som har getts ut i år av andra förlag, men inga recensioner i de stora tidningarna.

Trots det har Gustaf Mannerheim – aristokrat i vadmal efter att den släpptes i april sålt 4 300 exemplar. I mars 2018 släpps boken i pocket.

Motiveringen från Stora Fackboksprisets jury lyder: ”Detta är en avmytologiserande, men samtidigt respektfull biografi. Bilden av Mannerheim förändras. Finlands skapare tonar bort och det bolsjevikiska Rysslands fiende nummer ett tonar fram.”

Stora Fackbokspriset delas ut av Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse för allmännyttiga ändamål och har en prissumma på 125 000 kronor. Prisutdelningen äger rum den 30 november på Medelhavsmuséet.

Övriga nominerade till Stora Fackbokspriset 2017

Wilhelm Agrell, Sprickor i järnridån. Svensk underrättelstjänst 1944–1992 (Historiska Media)
Fatima Bremmer, Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström (Forum)
Bengt Jangfeldt, Vi och dom. Om Ryssland som idé (Wahlström & Widstrand)
Peter Kadhammar, Vi som var så lyckliga. Liv och död i en kommunistisk diktatur (Natur och kultur)
Gunnar Petri, Hans Järta. En biografi (Historiska Media)

Tidigare vinnare av Stora Fackbokspriset

2016 – Max Engman, SpråkfråganFinlandssvenskhetens uppkomst 1812 – 1922 (SLS/Atlantis).
2015 – Fredric Bedoire, Den svenska arkitekturens historia (Norstedts)
2014 – Susann Silfverstolpe, Silvergåvor från Sveriges regenter till Rysslands tsarer under 1600-talet (Atlantis)
2013 – Carl-Johan Malmberg, Stjärnan i foten: dikt och bild, bok och tanke hos William Blake (Wahlström och Widstrand)
2012 – Nina Burton, Flodernas bok (Bonniers).
2011 – Svante Nordin, Filosoferna (Atlantis).


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se