fbpx

Max Engman tilldelas Stora fackbokspriset för sin bok Språkfrågan

2016 års pristagare av Stora fackbokspriset är professor Max Engman, för sin bok Språkfrågan. Finlandssvenskhetens uppkomst 1812–1922. Priset på 125 000 kronor är Sveriges största fackbokspris och utdelas av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse.

sprakfraganProfessor emeritus Max Engman tilldelas Stora fackbokspriset och 125 000 kronor för sin bok Språkfrågan. Finlandssvenskhetens uppkomst 1812–1922. Juryns motivering lyder: ”En detaljrik och fängslande historik över hur Finland lösgjordes ur svenska riket och under rysk överhöghet tillskansade sig en identitet som efter ett drygt århundrade kunde resultera i  fullvärdigt nationsblivande. Engman är uppmärksam på skeendets motsägelsefullhet och komplexitet och tecknar därmed en lärorik bild av historien sådan den är.”

Språkfrågan. Finlandssvenskhetens uppkomst 1812–1922 är utgiven av Svenska litteratursällskapet i Finland, SLS, i samarbete med Atlantis. Boken kom ut i september och är tredje delen i en serie om fyra om Finlands svenska historia, där de övriga banden är Riksdelen, Nationalstaten och Sveriges Österland, alla skrivna av olika författare. I Språkfrågan fördjupar sig Max Engman i de tre språken svenska, finska och ryska i storfurstendömet Finland, och hur det svenska arvet förvaltades i Finland under 1800- och 1900-talet.

ANNONS

Max Engman, född 1945, är sedan 1985 professor i allmän historia vid Åbo Akademi. Hans doktorsavhandling från 1983 handlar om flyttningen från Finland till Sankt Petersburg 1703–1917.  I sin forskning har Engman ofta behandlat relationerna mellan Finland och Ryssland, migration och minoritetsfrågor samt 1900-talets imperieupplösningar. Engman satt som redaktionssekreterare (1971-82) och som ansvarig redaktör (1982-2000) för Historisk Tidskrift för Finland. Han var även styrelsemedlem i Svenska litteratursällskapet i Finland åren 1980-2013 och styrelseordförande 2010-2013. Andra utmärkelser som Max Engman har belönats med är Hallbergska priset år 1984, Finska statens informationspris år 1988 och 2008, Svenska Akademiens Finlandspris år 1994, och Hertig Karls pris år 2007.

Stora fackbokspriset utdelas varje år av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse. Prissumman ligger på 125 000 kronor, och är med andra ord större än Augustpriset, som är på 100 000 kronor.

De övriga nominerade 2016 var:

Dag Sebastian Ahlander, Gustaf Mannerheim (Historiska Media)
Gunnar Broberg, Nattens historia. Nordiskt mörker och ljus under tusen år (Natur och kultur)
Hanne Kjöller, En svensk tiger. Vittnesmål från poliser som vågat ryta ifrån (Fri tanke förlag)
Annika Sandén, Bödlar. Liv, död och skam i svenskt 1600-tal (Atlantis)
Klas Åmark, Förövarna bestämmer villkoren. Raoul Wallenberg och de internationella hjälpaktionerna i Budapest (Albert Bonniers)
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny