Maxim Grigoriev får SvD:s litteraturpris

Maxim Grigoriev får Svenska Dagbladets litteraturpris. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Maxim Grigoriev får Svenska Dagbladets litteraturpris 2021 för sin roman Europa som handlar om ryska emigranter i Paris.

En ambitiös, bitsk och intellektuell roman, tycker SvD:s jury. Juryn framhåller att Grigoriev ”på glasklar prosa” återskapar ”platser, relationer och drömmar som en gång blomstrade, men som tiden har täckt med lager av glömska, damm eller till och med mögel”.

Priset – 30 000 kronor samt ett diplom – ges till en svensk författare vars författarskap är under stark utveckling. Maxim Grigoriev är född 1980 i Moskva, uppväxt i Stockholm men numera bosatt i Paris. Han är även nominerad till årets Augustpris.

Den prisbelönta romanen:

Europa

Europa

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,