Bokmässan Dalarna gör comeback i april 2022 efter två års covid-paus

Helene Kolseth och Jonas Gustafsson var med och startade Bokmässan Dalarna 2015. Yvette Lissman är ny i arbetsgruppen inför 2022.

Lördagen den 9 april 2022 är det åter dags för Bokmässan Dalarna som tvingades till ett uppehåll på två år under pandemin. Det var osäkert om arrangörerna skulle orka starta om.

– Vi firade 5-årsjubileum 2019 och var osäkra på om vi skulle orka fortsätta. Mia hade redan hoppat av och Jonas hade begränsat med tid. Men efter en oerhört torftig tid socialt sett under pandemin, klättrade jag på väggarna och tog kontakt med Yvette Lissman, författare och initiativtagare till Alingsås Litteratursalong. Vi hade spånat lite idéer i Göteborg tidigare, säger Helene Kolseth till Boktugg och fortsätter:

– Hon nappade, Jonas hoppade på igen och vi fick även med författaren Linnea Dunér i arbetsgruppen. När vaccineringarna började ta fart bokade vi lokal.

Bokmässan Dalarnas historia började vid en företagarfrukost 2014 då Jonas Gustafsson, Mia Bergman och Helene Kolseth träffades och började prata bokutgivning.

– Jonas hade just skrivit en bok om sin uppväxt och utmaningar då han diagnosticerades med en neurologisk sjukdom. Eftersom jag var samordnare för Egenutgivarnas monter på Bok & Bibliotek det året, föreslog jag att han skulle komma med till Göteborg. Men, med de praktiska och fysiska utmaningar det är att resa med rullstol och assistent bestämde vi oss för att ordna något i Falun istället.

Våren 2015 ordnade trion den första mässan.

– Eftersom vi arrangerar den ideellt och vill ha mässan centralt, så har tillgång och storlek på lokal alltid begränsat oss. Vi brukar ha 50-60 utställare på cirka 30 bord och mellan 600 och 1 500 besökare. Vi har alltid varit noga med att inte krocka med Vasaloppet eller Skidspelen, men ett år upptäckte vi att Barnens Skidspel var en ännu större konkurrent. Då var både föräldrar och mor- och farföräldrar upptagna – även om de inte var sportintresserade!

Hur är intresset från utställare, är det svårt att starta om efter två års uppehåll?
– Vad gäller utställarna trodde vi fler skulle våga boka upp sig på vårt early-bird-erbjudande. Många är försiktiga och väntar, men å andra sidan är det som det brukar. De flesta bokar upp sig ganska sent.

Några nyheter inför nästa års mässa?
– En större mässa med 50 bord och två scener istället för en. Eftersom vi var tidigt ute medan andra evenemang fortfarande låg på is, lyckades vi boka upp mer utrymme i Kulturhuset i Falun. Vi hoppas och tror att fler är lika sugna som vi på bokmässa igen, säger Helene Kolseth.

Utställare från hela landet är välkomna. Mer information hittar du på www.bokmassandalarna.com

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,