Elin Ihreborn
Elin Ihreborn startar förlaget People & Stories. Foto: Christine Engström.

Elin Ihreborn startar förlaget People & Stories – ska ge författare större inflytande

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Elin Ihreborn utvecklar People & Stories till ett bokförlag med fokus på böcker av kreatörer, inspiratörer och utbildare. Hon vill erbjuda författarna större inflytande och högre royalty.

– Den här typen av författare har redan etablerade kanaler och gör en stor del av marknadsföringsjobbet. Då är det inte mer än rätt att de får större inflytande och även högre royalty, säger Elin Ihreborn, VD och grundare av People & Stories, i ett pressmeddelande.


ANNONS


De första böckerna från det nya förlaget ges ut våren 2022 och planen är att ge ut upp till tio titlar redan nästa år.

– Två författare är redan signerade och jag för dialog med ytterligare en handfull som jag hoppas kunna skriva avtal med inom kort. Min styrka är att jag har god kännedom om branschen. Jag har jobbat på bokförlag och varit en del av hela processen, allt från att välja ut manus till att förädla och sälja dem. Och för de områden jag inte själv besitter kompetensen har jag ett starkt nätverk av människor omkring mig, säger Elin Ihreborn.

ANNONS

Hur kom du in i bokbranschen?
– Jag bestämde mig för att jag skulle jobba på bokförlag när jag var 16 och har tagit varje steg jag kunnat i den riktningen. Jag har bland annat läst språkkonsultprogrammet och har en examen i förlags- och bokmarknadskunskap (förlagsutbildningen i Lund). Som nyutbildad hade jag förmånen att jobba som förläggande redaktör på ett litet, men framgångsrikt bokförlag (Ehrlin Publishing, förlaget bakom världssuccén Kaninen som så gärna ville somna) som under min tid växte och gav ut ca 10 böcker om året när jag slutade 2019 för att frilansa i branschen istället. Nu startar jag eget – både för att jag ser potential i den här nischen, men också för att jag saknat att sitta på förläggarstolen, säger Elin Ihreborn till Boktugg.

Hur ser egentligen förlagsmodellen ut, du tänker ge författarna högre royalty. Ska du jobba med en hybridmodell eller erbjuda en egenutgivartjänst?
– Nej, det är inte hybrid eller egenutgivartjänst. Det kommer finnas viss flexibilitet i villkoren men som utgångspunkt kommer jag erbjuda vinstdelning, framför allt för att betona att det är ett jämlikt samarbete mellan förlag och författare. Men författare kommer inte att behöva investera ekonomiskt i bokutgivningen. 

– Jag ser stor potential för ett förlag specialiserat på just den här typen av böcker. Det finns så många entreprenörer, föreläsare, coacher och kreatörer som är experter på sitt område men behöver en förlagspartner som är expert på själva bokutgivningsprocessen.

Hur tänker du kring olika bokformat, digitala vs tryckta böcker?
– Många av de författare jag möter tycker det är självklart att boken finns i alla format, och det vill jag möta, så som utgångspunkt kommer alla böcker att ges ut som tryckt, ljudbok och e-bok. Men det kommer såklart finnas undantag beroende på vad det är för typ av bok och just den bokens (och författarens) specifika möjligheter, säger Elin Ihreborn vars förlag People & Stories är baserat i Jönköping.

.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL