Ingemar Fasth (foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT), konstnärlig ledare för Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern. Suad Ali, Jonas Karlsson, Klas Östergren och Lydia Sandgren har alla skrivit "I ljuset". Arkivbilder: TT.

40 författare skrev berättelse tillsammans i stafettform

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Suad Ali, Klas Östergren, Theodor Kallifatides och Karin Smirnoff – de och många fler har skrivit en text ihop. Sammanlagt 40 svenska författare har pusslat ihop verket ”I ljuset”, för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

”Excentriskt, egensinnigt, spännande och poetiskt” – så beskriver Ingemar Fasth texten ”I ljuset”, som har inte mindre än 40 upphovspersoner. Till vardags är han konstnärlig ledare för ”Internationell författarscen” på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Men när författarbesök, uppläsningar och evenemang stängde ner under coronapandemin tänkte Ingemar Fasth på andra litterära projekt som kunde bli av.


ANNONS


– Jag tycker att vi behöver leka lite också. Och det här är lekfullt. Det är klart att det inte blir stor litteratur men det är allmänt uppiggande och roligt med dessa författare som har satt sig i den här båten. Sedan är det roligt med pussel och mysterium, mysteriet är ”vem har skrivit vad”, säger han.

Stafettskrivande

Varje författare har skrivit tre meningar var – utifrån samma princip som leken där någon ritar en bit på en teckning, viker över, och lämnar vidare till en ny person som får fortsätta. Alla tillfrågade författare sade ja till förfrågan och berättelsen växte fram som i en stafett.

ANNONS

– En författare sade att hon aldrig hade sett så många bisatser, för en del har skrivit så otroligt långt och slingrande för att få ut så mycket som möjligt av dessa meningar, säger Ingemar Fasth.

Berättelsen kretsar kring en kvinnlig advokat och inleds med detta bidrag: ”På dörren till den stora lägenheten på Strandvägen stod det firmanamnet Justitia, vilket betydde att hyran var avdragsgill, och under det ”Advokat Sigurd Gyldenståhl”. Det var denne man, som just lyfte champagneglaset och hälsade gästerna välkomna.

Han undrade om han förmodades hålla något slags tal. Det borde man väl.”.

– Den som har inlett är en erfaren författare. Hen har verkat i många år, säger Ingemar Fasth hemlighetsfullt.

Uppmärksamma läsning

Berättelsen kommer att synas på stora skärmar på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Man kan också lyssna på den i uppläsning av skådespelaren Gerhard Hoberstorfer, ladda ner den eller hämta ett exemplar på Kulturhuset.

Ingemar Fasth ville ha en stor spridning på författarna, för att de ska spegla hela Sverige. Främst är projektet en kul grej, framhåller han. Men där finns ett korn av allvar. Det måste finnas de som öppnar dörren till litteraturen, menar han.

– Det är ännu viktigare i dessa dagar då vi lever i en förintande digital värld där vi är hängivna våra skärmar, då måste vi uppmärksamma läsning, annars utarmar vi våra själar.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Medverkande författare

Dessa författare har skrivit ”I ljuset”: John Ajvide Lindqvist, Susanna Alakoski, Suad Ali, Erik Andersson, Lars Andersson, Arkan Asaad, Elnaz Baghlanian, Wanda Bendjelloul, Sara Bergmark Elfgren, Therese Bohman, Carina Burman, Carl-Mikael Edenborg, Martin Engberg, Anna Foch, Hans Gunnarsson, Daniel Gustafsson, Cecilia Hansson, Nils Håkanson, Jenny Jägerfeld, Theodor Kallifatides, Jonas Karlsson, Elise Karlsson, Mats Kolmisoppi, Ida Linde, Ellen Mattson, Stephan Mendel-Enk, Aleksander Motturi, Kayo Mpoyi, Håkan Nesser, Andreas Norman, Bengt Ohlsson, Sami Said, Donia Saleh, Lydia Sandgren, Tone Schunnesson, Karin Smirnoff, Anne Swärd, Jerker Virdborg, Lina Wolff och Klas Östergren.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL