bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 22 oktober 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

⚔️ Riddarfest. Lördagen den 6 november öppnar Storytel, Rabén & Sjögren och B. Wahlströms upp dörrarna till Norstedts-huset under Riddarholmens Läslovsfestival. Flera barnboksförfattare finns på plats.

🏆 PrisadBarnbok. Det prestigefyllda Rudolf Koivu-priset 2021 på 10 000 euro tilldelas Maria Sann för hennes bilderbok Bokstavsvärldar som hon gjort tillsammans med Henrika Andersson. En bok förlaget beskriver som ”ett experimentellt språklaboratorium”.

🛑 FrankfurtAvhopp. Minst fyra författare har hoppat av från inplanerade framträdanden under Bokmässan i Frankfurt i protest mot att högerextrema förlaget Jungeuropa medverkar som utställare. Mässan säger i en kommentar att de stödjer yttrandefriheten och att ”förlag som håller sig inom lagens gränser tillåts ställa ut även om vi inte delar deras åsikter”. (Washington Post)

💻 OnlineUK. Mer än två tredjedelar (68,6 %) av bokförlagens intäkter i Storbritannien under 2020 kom från försäljning via onlinekanaler, enligt en rapport som presenterades i Frankfurt. Ett resultat av ökad digital försäljning. (The Bookseller)

🏬 IndiebokhandlarÖkning. Under pandemin har antalet indiebokhandlare i USA överraskande ökat. American Bookseller Association (ABA) hade i maj 2021 totalt 2 496 butiker (1 910 företag) som medlemmar jämfört med 2 209 butiker (1 635 företag) samma tidpunkt 2020. Sedan 2018 har antalet medlemsföretag ökat med 591. (Publishers Weekly)

💄 ReadMyLips. Kosmetikaföretaget Mary Kay Inc har stämt Jennifer Bickel Cook, som jobbat nära grundaren Mary Kay Ash. De hävdar att Cook i boken Pass It On publicerat copyrightskyddat material. Förlaget Brown Books står bakom sin författare och kallar boken ”ett kärleksbrev till företaget och grundaren”. De menar att om Mary Kay lyckas stoppa boken vågar ingen skriva om ett företag där de tidigare jobbat. (Publishers Weekly)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL