Ett porträtt föreställande den fängslade förläggaren Gui Minhai. Illustration: Hanna Stenman.

Dubbla stödmanifestationer för Gui Minhai

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den 17 oktober 2021 är det sex år sedan den svenske förläggaren Gui Minhai frihetsberövades. Idag arrangeras en fysisk manifestation utanför Kinas ambassad och på söndag en digital manifestation.

I samband med att Gui Minhai varit kidnappad i sex år anordnas en stödmanifestation för Gui Minhais frihet idag fredag den 15 oktober 2021 kl 12.00–13.00 utanför Kinas ambassad i Stockholm.


ANNONS


Initiativtagare till manifestationen är Kurdo Baksi och den genomförs med stöd av Sveriges Författarförbund, Svenska Pen, Svenska Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Svenska Förläggareföreningen och Reportrar utan gränser. 

– Yttrandefrihetsvännen Gui Minhai har betalat ett högt pris för sin yttrandefrihet. Sverige får inte svika Gui Minhai. Det är hög tid att Sveriges utrikesdepartement pressar Kina så att Gui Minhai kan förenas med sin dotter Angela, säger initiativtagaren Kurdo Baksi i ett pressmeddelande.

ANNONS

För att uppmärksamma Gui Minhais och andra fängslade förläggares situation har Svenska Förläggareföreningen även tagit initiativ till en digital manifestation som äger rum söndag den 17 oktober 2021.

– Gui Minahis situation har engagerat föreningen sedan han fängslades av den kinesiska staten 2015. Med denna årligen återkommande manifestation den 17 oktober, dagen då han greps, sätter vi ljuset på hans situation, men passar också på att ta ett större grepp på frågan om hur hoten mot yttrandefrihet också påverkar bokförlag och förläggare. Just nu sitter förläggare fängslade även i Egypten och Vietnam på grund av sitt arbete, säger Richard Herold, ordförande för Förläggareföreningens Yttrandefrihetskommitté. 

På söndag kommer föreningen, medlemsförlag och förlagsmedarbetare dela ett porträtt av Gui Minhai, tecknat av Hanna Stenman, och en text om vikten av det fria ordet. Internationella orgnaisationer, däribland International Publishers Association och Federation of European Publishers, deltar också i manifestationen.

Om Gui Minhai

Gui Minhai tillfångatogs den 17 oktober 2015 och har sedan dess, med undantag för några månader 2017, suttit fängslad i Kina. 2012 startade han bokförlaget Mighty Current Media i Hongkong som ger ut böcker om fastlandspolitiska intriger och insiderinformation från det kinesiska kommunistpartiet, böcker som är förbjudna i fastlandskina. Som författare och förläggare av regimkritisk litteratur, är fängslandet av Gui Minhai av allt att döma ett svar på hans oppositionella hållning mot den kinesiska regimen.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL