Vem där? Emma, vinnare av novelltävlingen Halloween Scream

Emma Pettersson vann novelltävlingen Halloween Scream med sin novell Vem där? Foto: Emmy Zettergren.

Emma Pettersson vinner novelltävlingen Halloween Scream 2021 med sin novell Vem där? som idag släpps som ljudbok på screaming… förlåt streamingtjänsterna och andra återförsäljare.

– Jag registrerade mig på BetaReader med enda målsättningen att läsa andras noveller och lämna feedback. Både inspirerad och en smula frustrerad över att storyn om Ellie och Louie började ta plats i mitt huvud skrev jag ner den, men jag hade aldrig kunnat tro att jag faktiskt skulle vinna! Jag bestämde mig när jag lade upp novellen att jag, om jag kammade hem första priset, skulle skänka hälften av vinstsumman till stödorganisationen Rise som stöttar människor som varit utsatta för sexuella övergrepp som barn, säger Emma Pettersson.


ANNONS


Det var i våras som BetaReader.io och A Nice Noise förlag utlyste novelltävlingen Halloween Scream 2021. Precis som i föregångaren Valentine Crime 2021 deltog både läsare och författare i tävlingen, och BetaReaders smarta algoritm hjälpte juryn att ta fram kortlistan.

När juryn läst alla bidrag på kortlistan fastnade de för en novell: Vem där? av Emma Pettersson, som därmed vinner 4 000 kr och får sin novell utgiven som ljudbok inläst av skådespelaren Malin Mases Arvidsson som faktiskt debuterar som ljudboksinläsare. Malin är däremot inte helt obekant när det gäller filmatiseringar av böcker – hon spelade rollen som Kerstin Holm i filmerna baserade på Arne Dahls bästsäljande böcker om A-gruppen.

Emma Pettersson (tidigare Dahlkvist) är född 1983 i Boden. Hon bor sedan femton år tillbaka på Gotland tillsammans med sin familj, och arbetar idag som skolkurator. Som barn skrev hon flitigt på sin pappas skrivmaskin, men sedan dess har författardrömmarna legat i dvala. Tills nu.

– Jag har känt mig som Kalle i chokladfabriken ända sedan Jonas meddelade att jag vunnit. Det har varit en galet rolig upplevelse att få ta del av det enorma arbete som sker inför en publicering, som man som läsare inte har en aning om, eller åtminstone inte förstår vidden av.

Hon har också hunnit få en liten inblick i vad som händer mellan ”antaget manus” (eller i detta fall att vinna en tävling) och utgivning.

– Jag är så imponerad över de som tar vid när själva ”författandet” är över. De som korrekturläser, förbättrar, finslipar och läser om och om igen, de som letar efter rätt röst för mina ord, rätt omslag och rätt feeling för att just mitt manus ska bli så bra som möjligt. Och att just Malin läser min novell är fantastiskt! Det är en klockren matchning både professionellt och personlighetsmässigt. Hon hajar både mig som författare och karaktärerna, och gör en enastående insats att bli deras röst.


ANNONS


Ett annorlunda moment i den här tävlingen jämfört med många andra är också att hon via plattformen BetaReader har fått feedback av andra läsare – som i sin tur bidragit till det urval som juryn och algoritmen gjort.

– Det har också varit upplyftande att få feedback av testläsare på BetaReader, och jag är fascinerad över hur hjälpsamma och engagerade testläsarna har varit, och vilken god stämning det är bland författarna. Jag har läst flera riktigt bra och läskiga noveller, och kan fortfarande inte riktigt förstå att just mitt bidrag vann. Att bli en publicerad författare har inte stått på min bucket list, men nu får jag nog lägga dit ”att bli publicerad igen”. Hela upplevelsen har definitivt gett mersmak!

Juryns motivering

”Emma Pettersson bygger med sin novell Vem där? lugnt och metodiskt upp en kuslig stämning som får oss att vilja tända lampan för att försäkra oss om att vi verkligen är ensamma i rummet. Hon håller oss i ovisshetens grepp ända till slutet och låter oss på ett finurligt sätt veta vem som faktiskt är där.”

Juryn bestod av Marita Brännvall (lektör, skrivcoach och redaktör), Mikaela Skantz (lektör och skrivcoach), Synöve B Dufva (lektör och redaktör), Anna von Scheele, grundare och förläggare och VD, A Nice Noise, Jonas Frid, grundare och VD, BetaReader.io

Finalister – de kortlistade bidragen

  • Vem där? av Emma Pettersson – vinnare
  • Tom av Maria Wallerfrost – delad andraplats
  • Sand utan timglas av Kristian Schultz – delad andraplats
  • Skuggan av stål av Djerwen – delad tredjeplats
  • Upplevelsen av Anna Enbom – delad tredjeplats

Fotnot: Vinnarnovellen släpps idag och du kan lyssna på den på StorytelNextory eller Bookbeat, eller köpa och ladda ner den via förlagets webbshop. Den släpps även för download hos nätbokhandlarna inom kort.

Om Rise Sverige: Emma Petterson har valt att donera hälften av sin vinst till Rise Sverige – Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen – som bildades 1981 och idag är Sveriges äldsta stödorganisation för vuxna som utsatts sexuellt som barn.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.