Moa Backe Åstot och Patrik Lundberg får Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris 2021

Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris 2021
Moa Backe Åstot (foto: Carl-Johan Utsi) och Patrik Lundberg (foto: Stefan Tell) får dela på Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris 2021.

Moa Backe Åstot och Patrik Lundberg tilldelas Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris 2021 för böckerna Himlabrand respektive Fjärilsvägen.

– Det känns stort. Himlabrand är min allra första bok, så det känns jättefint att få ta emot priset och få dela det här med Patrik som är en väldigt bra författare. Det känns väldigt speciellt, säger Moa Backe Åstot i ett pressmeddelande. 

Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris delas årligen ut för att uppmärksamma en person som är i början av sin karriär och som i sitt författarskap speglar nutidens landsbygd. Redan 1954 delades det första priset ut. I år går priset till två författare. 

Utöver Moa Backe Åstot får nämligen även Patrik Lundberg priset. 

– Jag är stolt och glad, eftersom priset fokuserar på författare som skildrar landsbygden. Det vill jag göra i allt jag skriver. Fjärilsvägen är en berättelse som vill besjäla människor på landsbygden, och jag är glad att Studieförbundet Vuxenskolan prisar detta, säger Patrik Lundberg. 

Moa Backe Åstot får priset för boken Himlabrand (Rabén och Sjögren) och Patrik Lundberg för boken Fjärilsvägen (Albert Bonniers Förlag). Priset kommer att delas ut den 18 november i samband med ett författarsamtal. Prissumman är 50 000 kronor och delas jämnt mellan författarna.

Stipendiekommitténs motivering:
Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2021 tar läsaren över hela vårt avlånga land från Blekinge till Norrbotten. Mellan Jokkmokk och Sölvesborg. Genom världar som knyts samman i Sydkorea och Sápmi. Och möter den mörka svenska rasbiologiska historien som fångat både samer som boende på Listerlandet. Här finns stor kärlek och omsorg för berättande och språk hos de båda författare som tilldelas årets pris. Årets pristagare är Patrik Lundberg för ”Fjärilsvägen” och Moa Backe Åstot för ”Himlabrand”. 

Tidigare mottagare av författarpriset är bland andra Sara Lidman (1956), Bodil Malmsten (1991) och Lars Molin (1991), Linnea Axelsson (2018) samt Karin Smirnoff (2020). Läs mer om författarpriset och se samtliga tidigare pristagare här.  

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL