Lasse Wierup en av Guldspade-vinnarna för sin bok Gangsterparadiset

Årets vinnare av Guldspaden 2021. Foto: Elin Thornberg.

Årets Guldspade i kategorin bok gick till Gangsterparadiset: Så blev Sverige arena för gängkriminalitet av Lasse Wierup. Andra belönade journalistiska granskningar inkluderade vaccinmotståndare, spelappar och kommunala skandaler.

Det är Föreningen Grävande journalister som varje år delar ut Guldspaden till bästa undersökande reportage i åtta olika kategorier.

Vinnarna har valts ut bland 160 tävlande bidrag och enligt Guldspadejuryns sammankallande Kicki Hultin har juryn haft ett svårt arbete att bestämma vilka som slutligen skulle få en Guldspade.

”I de tuffaste klasserna hade mycket väl flera andra väldigt bra granskningar kunnat vinna. Men principen är att bara en spade ska delas ut i varje kategori”, säger hon i ett pressmeddelande.

Kicki Hultin vill inte rangordna vinnarna, men tycker att det är särskilt roligt att få belöna grävande reportrar på små redaktioner med minimala resurser.

”Granskande journalistik är ett fundament i en demokrati, också på den lilla orten. Därför är det särskilt kul med Guldspadarna i klasserna Mindre dagstidning och Etermedia Lokal”, säger hon.

I samband med grävseminariet delades också Juryns särskilda pris ut till nyhetsbyrån Siren för dess mångåriga arbete med att tillgängliggöra offentliga uppgifter för journalister i hela landet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Fakta: Vinnarna av årets Guldspadar

Etermedia Lokal: ” Skärgårdsbåten som bröt mot både vågorna och lagen”, av Anders Lundqvist, P4 Blekinge, Sveriges Radio.

Etermedia Riks Dokumentär: ”Vaccinkrigarna”, av Emil Engerdahl, Jakob Larsson, Sven Lindahl, Anna Nordbeck, Malin Olofsson, Emelie Simmons och Johanna Torshall Svensson, Dokument inifrån, SVT.

Etermedia Riks Nyheter: ”Fallet Sofie”, av Marja Grill, Rapport och Aktuellt, SVT Nyheter.

Mindre dagstidning: ”Bisysslorna i Borås stad”, av Anne Bengtsson och Jonas Ekelund, Borås Tidning.

Storstadstidning: ”Systrar”, av Meli Petersson Ellafi och Michael Verdicchio, Göteborgs-Posten.

Magasin: ”Jakten på en adress”, av AnnaKarin Löwendahl och Anna Rytterbrant, Hem & Hyra.

Studentspaden: ”Sexfeud”, av Josefine Lundgren, Lisa Svensson och Saga Malm, Mittuniversitetet.

Bok: Gangsterparadiset: Så blev Sverige arena för gängkriminalitet, av Lasse Wierup, Forum.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,