Vilka barnböcker ska ni läsa i höst? Foto: iStock.

Boktips: 19 nya barnböcker som ger läsglädje hösten 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Krokodiljakter, glömdagar och berättelser om komplexa tjejer – det är lite av vad bokhösten har att erbjuda barn och unga. TT tipsar om nitton böcker som ger läsglädje till stora och små.

Utgivningen av barnböcker är stor även i år. TT har plockat ut elva tips på aktuella titlar under hösten och åtta extra tips.


ANNONS


Magisk vardag

Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård (Rabén & Sjögren)
I denna fristående uppföljare till ”Nappresan – eller när Ester slutade med napp” är Ester och handlar med sina pappor. Men hon tappar bort dem och bestämmer sig för att vänta på gosedjursavdelningen. Där får djuren plötsligt liv och piper av skräck, eftersom krokodilen ska komma. En vardagssituation blir till saga kryddad med magisk realism i en bok om självständiga Ester.

Glömdagen av Sara Lundberg (Mirando)
När Sara Lundberg ger ut sin första egna bilderbok sedan Augustprisbelönade ”Fågeln i mig flyger vart den vill” handlar det om en vardagssituation som många stressade föräldrar kan relatera till: Noa ska på kalas och måste först köpa en present med sin mamma. Men inget blir som de har tänkt sig på ”glömdagen”. Den finurliga och kärleksfulla vardagsskildringen får extra lyskraft av de färgstarka bilderna.

Vi går till parken av Sara Stridsberg och Beatrice Alemagna (Mirando)
I ett spännande samarbete har Sara Stridsberg och den italienska illustratören Beatrice Alemagna gjort en poetisk bilderbok tillsammans, som handlar om att gå till parken. Men den är också en reflektion över leken, barndomen och den existentiella frågan var vi alla kommer ifrån. Det är 72 råskurna sidor där både Alemagnas illustrationer och Stridsbergs text får bre ut sig.

Rysare

Furan av Lisen Adbåge (Rabén & Sjögren)
Kan en bilderbok vara en rysare? Lisen Adbåges senaste är i alla fall tänkt som en spänningsfull berättelse för de små, om en familj som hittar sin drömtomt. Där rivs ett ruckel och några gamla tallar sågas ner. Men träden beter sig märkligt och konstiga saker börjar hända: det är som att träden lever. Adbåge är både produktiv och originell, vilket också denna bok ger prov på.

ANNONS

Grim av Sara Bergmark Elfgren (Rabén & Sjögren)
Författaren till ”Norra latin” är tillbaka med en gotisk spänningsroman för äldre ungdomar. Den rör sig på två tidsplan och handlar om ett death metal-band, där en av medlemmarna plötsligt dör. De teman som Bergmark Elfgren tar upp är gemenskap, vänskap – och konstens kraft.

Rättvisepatos

Vitvivan och gullsippan av Pija Lindenbaum (Lilla Piratförlaget)
Vem får bestämma? Och vilken världsordning är egentligen rättvis? Det är frågor som Pija Lindenbaum här tar sig an på ett lekfullt sätt. Boken handlar om två barngrupper som bor på en alptopp: Vitvivan och Gullsippan. Medan den ena gruppen får leka, måla tavlor och segla får den andra putsa skor och bära sten. Men hur ser världen ut när barnen själva får bestämma?

Hemmet för bortrövade barn av Camilla Lagerqvist (Bonnier Carlsen)
Det här är en historisk roman och början på en ny spänningsserie. Fjortonårige Adam såldes på auktion som barn och arbetar som dräng. Men när en fin vagn svänger in på gården ändras hans liv i grunden. Adam har ändå svårt att slå sig till ro när han vet att andra barn har det fortsatt eländigt, så han utformar en plan. En bok med Robin Hood-tema, som tar upp frågan om människors lika värde.

Räddande relationer

Kärleken är att jag vill att du finns av Oskar Kroon (Brombergs)
Augustprisbelönade Oskar Kroon skriver om femtonårige Werner som kommer av sig i livet när familjens bil krockar med en flock vildsvin och hans pappa hamnar i koma. Han brukade klara skolans hårda jargong – men plötsligt framstår allt där som en teater. Kroon skildrar hur det känns när livet tappar sin mening, och visar hur kärleken kan vara en räddande kraft.

Mina tantkompisar av Ester Roxberg och Nathalie Ruejas Jonson (Rabén & Sjögren)
En fin skildring av vänskap över generationsgränserna är denna berättelse om en pojke och de fem äldre tanter han umgås med. Rosa målar Elis naglar gröna med nagellack, Simin läser högt ur tidningen och Sivan berättar om när hon körde skogsmaskiner. Men boken handlar också om förlust, och ett barns möte med döden.

Tjejpepp

Hola Humlan Hansson av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson (Natur & Kultur)
Hon är humanistisk, komplex och betraktar världen med en egen blick. Kanske var det därför som Humlan Hansson gick rakt in i mångas hjärtan, och första boken tilldelades Augustpriset. I uppföljaren har hon precis överlevt första terminen i sexan, och hon känner sig fortfarande annorlunda än klassens hästtjejer. De är upptagna av att glo på gympavikarien Scott – medan Humlan Hansson planerar en resa till Spanien som kompisen Nour ska följa med på.

Jobbiga tjejer av Sara Ohlsson, Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo (Lilla Piratförlaget)
Det här är uppföljaren till ”Fula tjejer” och innehållet är lika peppande. På Frejaskolans högstadium har tjejerna nämligen upptäckt att de inte behöver stå ut med vilka orättvisor som helst – vilket gör att killarna tycker att de är jobbiga. I den första boken stoppade Jasmine, Tilde och Eleni instagramkontot ”Fula tjejer”. Nu undersöker de istället en skolbrand, alltjämt tillsammans, och alltjämt på ett sätt som ska stärka unga tjejer.


ANNONS


Rättad: I en tidigare version angavs fel nationalitet på Beatrice Alemagna, som kommer från Italien.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Fler spännande titlar

Asynja: Kungens grav av Elisabeth Östnäs (Bonnier Carlsen). Första delen i en serie om vikingaliv och barnsoldater.

Betongrosor av Angie Thomas (Natur & Kultur). När en son till en fängslad gänglegendar får barn måste han bryta sitt destruktiva liv och ta ansvar för någon annan.

Jag vill ha en hund av Kitty Crowther (Lilla Piratförlaget). Söt berättelse om en annorlunda vänskap och konsten att acceptera sig själv.

Räkna med havet av Emilia Ilke (Mirando bokförlag). Konstbok med havstema för de minsta av konstnären Emilia Ilke.

Alma Freng och solfångarna av Ida Tufte Michelsen (Alfabeta). Berättelse för magikerfantaster, om en ung tjej som upptäcker att hon har särskilda krafter, och kan styra tiden.

100 % äkta fejk av Sannah Salameh (Rabén & Sjögren). Efter år av rasistiska kommentarer om hennes arabiska påbrå bestämmer Mariam sig – hon tänker klättra i högstadiets hierarki.

Svampskogens hemligheter av Stefan Casta och Mattias Olsson (Opal). Ett tillfälle att dyka in i svampskogen, med kunniga texter och stämningsfulla bilder.

Allt som inte syns av Katarina von Bredow (Natur & Kultur). Om en oväntad vänskap mellan mobbaren och den mobbade.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …