Bo Söderström är docent i ekologi och miljövård samt chefredaktör för miljötidskriften Ambio – A Journal of Environment and Society och tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendium 2021. Foto: Stefan Tell

Sex forskare får Natur & Kulturs populärvetenskapliga stipendier 2021 – delar på 600 000 kronor

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Natur & Kultur utökar antalet populärvetenskapliga stipendier från fyra till sex. Efter rekordstort intresse har nu 2021 års stipendiater utsetts.

Människans evolution och förmågan till överlevnad är ett gemensamt tema för de sex forskare och författare som tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendium.


ANNONS


Magnus Ivarsson, Mårten Lind, Roland Paulsen, Erika Schagatay, Bo Söderström och Nina Wormbs tilldelas var sitt populärvetenskapligt stipendium på 100 000 kronor för att förmedla aktuell forskning för en bred publik. De ska skriva böcker som alla berör människans utveckling och förmåga att överleva.

Natur & Kulturs populärvetenskapliga stipendium delas ut för sjätte året och antalet stipendier har i år ökat från fyra till sex. Intresset har varit rekordstort med 215 stipendieansökningar.

ANNONS

Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendium 2021 tilldelas:

Magnus Ivarsson är forskare vid Naturhistoriska riksmuseet inom paleobiologi och liv i extrema miljöer. I boken Steget ut i rymden ska han skriva om den senaste forskningen inom astrobiologi, ett ämne som är mer aktuellt än någonsin då ett flertal sonder precis anlänt Mars med målet att söka efter spår av liv. Han vill ge en biologisk syn på rymdfart jämfört med den vanligtvis teknologiska.

Mårten Lind är doktor i svampgenetik och forskare i skogspatologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Han ska skriva en bok om hur vi tar död på de träd vi älskar och behöver för vår överlevnad genom att ovetandes utsätta dem för främmande och förödande mikroorganismer. Miljarder almar och askar i Europa och USA har dött och kastanjen är i princip utrotad i Nordamerika.

Roland Paulsen är docent i sociologi och lektor i företagsekonomi vid Lunds universitet. Han har skrivit ett flertal böcker och ska nu skriva om framtida utopier som finns beskrivna och studerade inom samhällsvetenskapen. Boken ska synliggöra att inget samhälle är konstant och uppmuntra till kritisk reflektion kring politiska visioner.

Erika Schagatay är professor i zoofysiologi på Mittuniversitetet. Hennes studier om fridykning har inneburit forskningsresor till många kontinenter och hav. Därför kan du dyka blir en bok om hur människokroppen fungerar när vi håller andan och dyker – och hur denna förmåga speglar vår evolution. Vi får följa med på en resa i kroppen, på planeten till människor som lever mer ursprungligt än vi, och i tiden till våra förfäder. Vi får en inblick i hur människan kan leva naturligt hälsosamt baserat på vilka vi egentligen är.

Bo Söderström är docent i ekologi och miljövård samt chefredaktör för miljötidskriften Ambio – A Journal of Environment and Society. Han ska skriva en bok om forskarnas syn på betydelsen av naturen där vi bor och vilka utmaningar den nära naturen står inför i samband med urbanisering, klimatförändring och pandemier. Vilka är de bästa långsiktiga lösningarna som gynnar flest människor och samtidigt bevarar natur?

Nina Wormbs är professor i teknikhistoria vid Kungliga tekniska högskolan. I boken Klimatsorg vill hon kombinera egen forskning med en växande litteratur inom området miljöns humaniora. Fokus är på människan, hennes roll, känslor, kunskap och ansvar i en värld hon har omskapat utan att förstå konsekvenserna.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL